NVWA: Pluimveeslachthuizen moeten hygiënischer werken

naleefmonitor-pluimvee-januari-2019

Vorige week werd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de naleefmonitor over de roodvleessector gepubliceerd, nu is ook de naleefmonitor voor pluimveeslachterijen bekend. Volgens de NVWA laat de pluimveesector steken vallen op het gebied van hygiëne.

Over het algemeen houden deze grote pluimveeslachthuizen zich goed aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar aan de hygiëne kan nog gewerkt worden. De naleving van de regels omtrent hygiënisch slachten is 93% en die is hiermee stabiel ten opzichte van eerdere resultaten. Uit de naleefmonitor blijkt echter dat slachthuizen regelmatig steken laten vallen bij het schoonmaken van hun ruimtes, machines en materialen. Vloeren en wanden blijken meer dan eens niet goed schoongemaakt, want de naleving scoort hier gemiddeld 68%. Ook het schoonmaken van de machines en transportbanden kan beter, want hier werd slechts 52% gescoord. Ook op het punt van persoonlijke hygiëne en het tegengaan van kruisbesmetting en condens is ruimte voor verbetering (score 83%), evenals het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen (score 81%).

Dierenwelzijn

De naleving van de regels voor dierenwelzijn ligt gemiddeld op 90%. Bij het aansnijden en verbloeden van de dieren ligt de naleving al sinds 2015 op een hoog niveau. Bij het aanvoeren van de dieren worden de regels minder goed nageleefd. Waar het naleefpercentage eind 2015 nog 96% was, ligt deze de afgelopen twee jaar structureel rond de 85%. Dit komt vooral omdat een aantal bedrijven de verplichte welzijnscheck bij aankomst van de dieren niet goed uitvoert.

Monitor

Nederland telt 18 grote pluimvee slachthuizen, waar 99,9% van de pluimvee productie wordt geslacht. Dierenartsen van de NVWA houden, net als in de roodvlees slachthuizen, continu toezicht in de pluimveeslachthuizen. Zij controleren de naleving van de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn en treden direct op bij overtredingen. De naleefmonitor beschrijft de naleving van de regels over hygiëne en dierenwelzijn over de eerste 6 maanden van 2018.

Lees ook
Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane...

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Klopt de informatie op een verpakking? Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Helaas komt het regelmatig voor dat artikelen moeten worden teruggeroepen, omdat de informatie op de verpakking niet klopt.

Hygiënespecial 2019

Hygiënespecial 2019

Binnenkort komt EVMI weer met een gloednieuwe Hygiënespecial. Daarin leest u over voorschriften, onderzoek en techniek op het gebied van hygiëne, maar ook over houdbaarheid, verontreiniging en allergenen. Bacteriën, allergenen, vocht, ongedierte, verboden stoffen en fysieke verontreinigingen; de voedselproducent moet overal rekening...