NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

27 juni 2019

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt.

Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt. Uit de resultaten blijkt dat een grote meerderheid van de bedrijven voldeed aan alle eisen. Bij twee importeurs zijn verbeterpunten vastgesteld.

In voorgaande jaren bleek dat de importeurs niet altijd op de hoogte waren van de regels. ‘Resultaten van onderzoek van monsters specerijen laten zien dat in peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprikapoeder nog wel eens afwijkende resultaten worden gevonden’, meldt de NVWA. ‘Dergelijke specerijen worden als grondstof in veel producten gebruikt en er kunnen microbiologische en chemische risico's aanwezig zijn.’

De inspectieresultaten op bedrijfsniveau zijn gepubliceerd op de website van de NVWA.

Altijd op de hoogte blijven?