NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

specerijen-pixabay

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt.

Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt. Uit de resultaten blijkt dat een grote meerderheid van de bedrijven voldeed aan alle eisen. Bij twee importeurs zijn verbeterpunten vastgesteld.

In voorgaande jaren bleek dat de importeurs niet altijd op de hoogte waren van de regels. ‘Resultaten van onderzoek van monsters specerijen laten zien dat in peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprikapoeder nog wel eens afwijkende resultaten worden gevonden’, meldt de NVWA. ‘Dergelijke specerijen worden als grondstof in veel producten gebruikt en er kunnen microbiologische en chemische risico's aanwezig zijn.’

De inspectieresultaten op bedrijfsniveau zijn gepubliceerd op de website van de NVWA.

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...