NVWA raadt consument aan terughoudend te zijn met het eten van eieren

2 augustus 2017

Tijdens de uitzending van Nieuwsuur op 1 augustus adviseerde de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Freek van Zoeren om voorlopig terughoudend te zijn met het eten van eieren. Zolang niet alle pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is het niet duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn. Van Zoeren: "Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden."

Onderzoek 180 pluimveebedrijven

De NVWA onderzoekt 180 pluimveebedrijven op de aanwezigheid van fipronil. Van ongeveer 80 bedrijven is het nog niet duidelijk of de eieren zijn besmet. Van Zoeren verwacht de uitslagen voor het weekend verwacht.

'Fipronil-eieren'

Op de site van de NVWA staat een lijst met de eicodes van mogelijk schadelijke 'fipronil-eieren'. Op 1 augustus breidde de NVWA deze lijst uit met de codes van 17 bedrijven. Bij alle nieuwe gevallen gaat het om eieren waarvan consumptie door kinderen wordt afgeraden. In totaal staan er nu 28 eicodes op de lijst.

Volgens de NVWA zijn eieren met de code 2-NL-4015502 een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Bij de andere 27 is het fipronil-gehalte alleen schadelijk voor kinderen.

Schadelijk

Volgens de Europese wetgeving mag het fipronil-gehalte in eieren 0,005 milligram per kilo zijn. In de besmette eieren ligt gehalte meer dan twee maal zo hoog.

Fipronol wordt 'matig toxisch'genoemd. Het middel kan in grote hoeveelheden schade aanbrengen aan de lever, nieren of schildklieren. Volgens een woordvoerder van NVWA is er risico als "gedurende flink langere tijd meerdere eieren per dag worden geconsumeerd". Kinderen lopen eerder risico. Zij zijn lichter en vaak ontvankelijker voor schadelijke stoffen.

 

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?