NVWA: Salmonella in Franse kazen

De NVWA waarschuwt voor Salmonella in Franse kazen van Le Petit Fiancé des Pyrénées. Dat is gebleken na bacteriologische controle.

De Salmonella is in een deel van de kazen aangetroffen. Als maatregel worden alle kazen met THT-datum 2-6-2015 teruggehaald.

Consumenten die een kaas met THT 2-6-2015 hebben aangeschaft, wordt dringend geadviseerd deze niet te consumeren, maar zich te melden bij de winkel waar de kaas is aangeschaft.

Mensen die de kaas al geconsumeerd hebben en klachten hebben, wordt geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Salmonella kan een voedselinfectie veroorzaken. Een lichte besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken. De kans op besmetting met Salmonella is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Na een besmetting tasten de bacteriën de dunne darm aan, waar de bacterie een ontsteking veroorzaakt.

De verschijnselen ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur na consumptie en houden vaak 2 tot 3 dagen aan.

Lees ook:

Recalls – jaaroverzicht 2014

(premium)

Lees ook
Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk. Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met...

Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...