NVWA: Salmonella in Franse kazen

29 mei 2015

De NVWA waarschuwt voor Salmonella in Franse kazen van Le Petit Fiancé des Pyrénées. Dat is gebleken na bacteriologische controle.

De Salmonella is in een deel van de kazen aangetroffen. Als maatregel worden alle kazen met THT-datum 2-6-2015 teruggehaald.

Consumenten die een kaas met THT 2-6-2015 hebben aangeschaft, wordt dringend geadviseerd deze niet te consumeren, maar zich te melden bij de winkel waar de kaas is aangeschaft.

Mensen die de kaas al geconsumeerd hebben en klachten hebben, wordt geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Salmonella kan een voedselinfectie veroorzaken. Een lichte besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken. De kans op besmetting met Salmonella is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Na een besmetting tasten de bacteriën de dunne darm aan, waar de bacterie een ontsteking veroorzaakt.

De verschijnselen ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur na consumptie en houden vaak 2 tot 3 dagen aan.

Lees ook:

Recalls – jaaroverzicht 2014

(premium)

Altijd op de hoogte blijven?