NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

27 maart 2020 Mark IJsendoorn

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt op de slachthuizen de NVWA-inzet met name op de keuringswerkzaamheden gericht en heeft afschaling van tactische toezichtswerkzaamheden plaatsgevonden. Vanaf 30 maart wordt de monstername gehalveerd voor het testen op residuen van schadelijke stoffen, en de monstername in het kader van microbiologische criteria wordt volledig gestaakt. Ook wordt de exportcertificering voor bepaalde diersoorten opgeschort, waaronder fokrunderen, paarden en schapen.

Ziekteverzuim

De afschaling heeft met name te maken met de verminderde beschikbaarheid van het NVWA- personeel. Het ziekteverzuim onder medewerkers is bij de voedsel- en warenautoriteit in de afgelopen weken toegenomen tot 15,8%, aldus minister Schouten. Bij Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector, een private organisatie wiens medewerkers de NVWA assisteren bij keuringen in de roodvleessector, is het ziekteverzuim opgelopen tot bijna 20%.

De NVWA riep slachterijen al op om zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus, ook al gaat het werk in de vleessector gewoon door. De autoriteit publiceerde zelf een lijst maatregelen die bedrijven moeten nemen wanneer er NVWA-medewerkers over de vloer komen. Volgens minister Schouten zullen NVWA-medewerkers bij een bedrijf vertrekken wanneer blijkt dat de richtlijnen niet worden nageleefd.

Altijd op de hoogte blijven?