NVWA spreekt op congres vernieuwde ISO 22000

voedselveiligheid

Op 26 september vindt in Maarssen een congres plaats over de vernieuwde ISO 22000, de norm voor de management van voedselveiligheid. Een van de sprekers is Hans Beuger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over de rol van de nieuwe norm in de Nederlandse handhaving van de voedselveiligheid.

Nieuwe norm management voedselveiligheid

Het congres wordt georganiseerd door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) ter introductie van de nieuwe versie van ISO 22000, de wereldwijd toegepaste norm voor management van voedselveiligheid. ISO heeft de Engelse versie in juni dit jaar gepubliceerd. Op 26 september wordt tijdens het congres de Nederlandstalige versie officieel uitgereikt.

De NVWA geeft tijdens het congres haar visie op de publiek-private samenwerking bij het handhaven van de voedselveiligheid voor de komende jaren en de rol van ISO 22000 daarin. Beuger zal aangeven welke stappen nodig zijn om de voedselveiligheid ook in de toekomst te garanderen en welke bijdrage wordt verwacht van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, certificeerders/schema-eigenaren en ministeries. Naast de NVWA zullen ook andere stakeholders uit de foodsector aangeven hoe zij in de praktijk met de nieuwe norm zullen omgaan.

ISO 22000

De vorige versie van ISO 22000 stamt uit 2005. De norm is op verschillende punten aangepast en verbeterd. Zo zijn de definities van diverse termen (zoals PRP, O-PRP, CCP) in de nieuwe versie verduidelijkt. Ook wordt het eenvoudiger verschillende ISO-normen op elkaar af te stemmen.

Meer informatie over het congres is te vinden via de website van NEN.

Lees ook
Verbetering hygiëne roodvleessector

Verbetering hygiëne roodvleessector

De NVWA Naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche blijkt sinds de uitvoering op veel punten verbeterd.

Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

Door de populariteit van sushi is de vraag naar verse rode tonijn toegenomen. Om de rode kleur te behouden wordt de tonijn veelal bijgekleurd, stelt het tv-programma Kassa. Door het bijkleuren kan je niet meer zien of de vis wel vers is.