NVWA spreekt op congres vernieuwde ISO 22000

10 september 2018

Op 26 september vindt in Maarssen een congres plaats over de vernieuwde ISO 22000, de norm voor de management van voedselveiligheid. Een van de sprekers is Hans Beuger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over de rol van de nieuwe norm in de Nederlandse handhaving van de voedselveiligheid.

Nieuwe norm management voedselveiligheid

Het congres wordt georganiseerd door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) ter introductie van de nieuwe versie van ISO 22000, de wereldwijd toegepaste norm voor management van voedselveiligheid. ISO heeft de Engelse versie in juni dit jaar gepubliceerd. Op 26 september wordt tijdens het congres de Nederlandstalige versie officieel uitgereikt.

De NVWA geeft tijdens het congres haar visie op de publiek-private samenwerking bij het handhaven van de voedselveiligheid voor de komende jaren en de rol van ISO 22000 daarin. Beuger zal aangeven welke stappen nodig zijn om de voedselveiligheid ook in de toekomst te garanderen en welke bijdrage wordt verwacht van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, certificeerders/schema-eigenaren en ministeries. Naast de NVWA zullen ook andere stakeholders uit de foodsector aangeven hoe zij in de praktijk met de nieuwe norm zullen omgaan.

ISO 22000

De vorige versie van ISO 22000 stamt uit 2005. De norm is op verschillende punten aangepast en verbeterd. Zo zijn de definities van diverse termen (zoals PRP, O-PRP, CCP) in de nieuwe versie verduidelijkt. Ook wordt het eenvoudiger verschillende ISO-normen op elkaar af te stemmen.

Meer informatie over het congres is te vinden via de website van NEN.

Altijd op de hoogte blijven?