NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

19 juni 2019

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees.

Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen is verboden. Koninklijke Nederlandse Slagers is teleurgesteld over het resultaat, zo staat te lezen op de website. De brancheorganisatie roept slagers op om hier direct mee te stoppen. "Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet."

Het onderzoek

Voor het onderzoek selecteerde de NVWA 42 vleesverwerkende bedrijven op basis van afnemerslijsten van bedrijven die het additief sulfiet verhandelen. Bij deze bedrijven controleerden de onderzoekers de rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Per bedrijf werden 1 of meer monsters genomen en geanalyseerd in het laboratorium. In totaal werden 134 monsters genomen. In 52 van deze monsters, afkomstig van 21 bedrijven troffen de onderzoekers sulfiet aan. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Sulfiet is een van de allergenen die vermeld moeten worden bij de verkoop. Bij geen enkel bedrijf gebeurde dit. Alle vleesverwerkende bedrijven waarbij sulfiet in het vlees werd aangetroffen kregen een boete, voor het gebruik en voor het ontbreken van de informatie.

Het is niet de eerste keer dat de NVWA sulfiet aantreft in vlees. In 2018 trof de voedselautoriteit het additatief aan in het vlees van dertien vleesverwerkers. 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?