NVWA verscherpt controles paraquat in Soja

NVWA

De NVWA heeft per 1 april de controles op paraquat in soja verscherpt. Dit meldt VMT. Paraquat is een wereldwijd veel toegepast herbicide. Het gebruik is omstreden vanwege de hoge mate van giftigheid voor mens en dier. Deze herbicide wordt niet alleen in de sojateelt gebruikt maar komt ook voor in andere oliehoudende zaden zoals chia-, sesam- en lijnzaad.

Paraquat

Paraquat heeft geen toelating in Europa. Dit betekent dat het gehalte in sojabonen onder de 0,02 milligram per kilo moet liggen, terwijl het gehalte voor biologische sojabonen niet hoger dan 0,01 milligram per kilo mag zijn. Sinds kort kan de stof betrouwbaarder worden gemeten. Daarom heeft de NVWA aangegeven strenger te gaan controleren. De NVWA gaat willekeurige partijen uit Brazilië testen.

Zuid-Amerika

Vooral Zuid-Amerikaanse soja-bonen bevatten vaak hoge concentraties paraquat. In Zuid-Amerika wordt het middel veel gebruikt omdat daar sommige onkruiden resistent zijn geworden voor glyfosaat.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.