Chickfriend gebruikte ook amitraz

Eieren_1

Het Barneveldse bedrijf Chickfriend gebruikte naast fipronil ook amitraz. Dit meldden minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op 23 augustus in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) trof de stof tot nu toe niet aan in eieren. Het is nog onbekend op welke schaal dit middel is gebruikt.

Inval

De amitraz werd gevonden in de administratie die twee weken geleden in beslag werd genomen bij een inval.  In deze administratie zijn zeven bedrijven aangetroffen die nog niet eerder met de affaire in verband zijn gebracht. De NVWA heeft deze bedrijven bezocht. Het gaat om vijf pluimveebedrijven, een gemengd bedrijf met pluimvee en vleeskalveren en een houder van vleeskalveren. Alleen bij het laatste verblijf waren kalveren. Deze mogen voorlopig niet worden geslacht. De NVWA onderzoekt of er amitraz in de dieren zit.

Ook onderzoekt de NVWA Dega 16. Het bestrijdingsmiddel waar Chickfriend fipronil en nu ook amitraz aan toevoegde. "Het vermoeden bestaat dat er meerdere middelen dan alleen Dega-16 zijn gebruikt door Chickfriend voor het toevoegen van verboden stoffen. De NVWA doet hier onderzoek naar."

Amitraz

Amitraz is volgens de brief "een matig toxische stof". Chickfriend zou de stof gebruiken voor vliegenbestrijding bij kalveren. De stof is verboden als bestrijdingsmiddel. Bij inname van grote hoeveelheden kan het onder meer effect hebben op het zenuwstelsel.

De directeur van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek durft niet helemaal uit te sluiten dat er een geringe hoeveelheid amitraz in de geteste eieren zit.  Als het erin zit gaat het om gehaltes kleiner dan 0,01 milligram per kilo. Bij zo'n kleine hoeveelheid kan iemand tientallen kilo's eieren per dag eten. Daarom is er ''geen aanleiding tot risico’s voor de volksgezondheid''.

Melding fipronil

In de brief meldden de bewindslieden ook dat er vorig jaar twee meldingen zijn binnengekomen over mogelijk fipronil-gebruik. "In een van de twee meldingen werd gesproken over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen", staat in de Kamerbrief. Wat de andere melding inhield, wordt niet duidelijk.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.