NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

14 juni 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

Acrylamide wordt gevormd als zetmeelrijke producten op hoge temperaturen worden verhit en kan schadelijk voor mensen zijn bij een hoge inname. Er zijn geen specifieke acrylamidegehaltes voor brood- en bakkerswaren vastgelegd. Wel worden er normen gehanteerd die bepalen dat het gehalte zo laag mogelijk moet zijn.

In het najaar van 2021 bezocht de NVWA 69 bakkerijen en bemonsterde zij 201 verschillende producten waarvan het acrylamidegehalte is bepaald. De bemonsterde bakkerswaren zijn volgens het etiket of de ondernemer ambachtelijk bereid. Bij de meeste producten viel het acrylamidegehalte binnen de normwaarden, behalve voor pepernoten. Een aantal daarvan lag ver boven het referentieniveau.

Naar aanleiding van het onderzoek worden bakkers via de brancheorganisaties geïnformeerd over de resultaten. De 12 van de 29 ondernemers waar een te hoog acrylamidegehalte werd vastgesteld, worden door de NVWA op de hoogte gebracht. Zo kunnen zij risicobeperkende maatregelen nemen. Dat is mogelijk door het recept aan te passen, bijvoorbeeld door tarwebloem gedeeltelijk te vervangen door een alternatief als graanmeel, of een lagere afbaktemperatuur te hanteren.

Vanwege het hoge afwijkingspercentage, wordt in 2022 opnieuw onderzoek gedaan naar acrylamide in pepernoten en andere nog nader te bepalen levensmiddelen.

Bron: NVWA

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?