NVWA onder vuur vanwege ICT

NVWA

Opnieuw ligt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder vuur. Dit keer omdat het vernieuwen van de ICT-systemen fors duurder uitvalt en ook nog eens langer duurt dan verwacht. Minister Carola Schouten zet het BIT aan het werk.

Door Cécile Janssen - Foodlog

14 juni debatteerde de Tweede Kamer over de brief die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) al een week geleden aan de Kamer stuurde. In de brief rapporteert Schouten dat de vernieuwing van het computersysteem bij de NVWA geen €36 miljoen gaat kosten, maar op €95 miljoen uitkomt. Ook zal het project 22 maanden langer duren dan gepland. En dan speelt er ook nog een tegenvaller van nog eens zo'n €22 miljoen "omdat er geen werk is gemaakt van het versoberen van de arbeidsvoorwaarden bij de dienst".

'Ingreep'

De Telegraaf komt venijnig uit de hoek en had het over een 'strop' en 'blunder'. "Hoe deze kosten zo uit de hand hebben kunnen lopen is een mysterie. Voor de NVWA is de kwestie zeer pijnlijk. De voedselwaakhond heeft al geen beste naam in politiek Den Haag en veel ondernemers zijn ontevreden over de hoge tarieven die worden gevraagd voor inspecties en onderzoeken. Vorig jaar kwam de onvrede tot een uitbarsting na de amateuristische communicatie rond de eiercrisis", schrijft de krant. CDA-Kamerlid Jaco Geurts legt een wat breder verband: "ICT en overheid is geen gelukkige combinatie. De gevolgen mogen echter niet op het bordje van de ondernemers gelegd worden door het verder verhogen van de NVWA-tarieven. In het belang van onze samenleving mag het ook geen gevolgen hebben voor de inzet op onze voedselveiligheid.”

Minister Schouten "grijpt in", vervolgt de krant, en zet het Bureau ICT-toetsing (BIT) aan het werk. Dit bureau, in het leven geroepen na een parlementaire enquête naar automatiseringsprojecten bij de overheid, moet ict-projecten van de overheid doorlichten op de kans van slagen en risico's. In 2017 waarschuwde het BIT dat het NVWA-project niet haalbaar was. Nu moet het BIT "opnieuw onderzoek doen om te kijken of de schade te beperken is. De uitkomsten daarvan verwacht Schouten in de herfst", schrijft RTL.

'Kritisch maar mild'

Daarmee is de ophef voorlopig weer bezworen. Of, zoals Boerderij schrijft: "De Kamer toonde zich donderdag kritisch maar mild. SP‘er Frank Futselaar zei dat hij onder andere omstandigheden mogelijk de vertrouwensvraag had gesteld. Maar het feit dat de minister nog maar zo kort zit, weerhield hem daarvan".

Schouten kreeg waardering voor het feit dat het haar gelukt is de informatie boven tafel te krijgen. Ze vond het "niet nuttig" te praten over wat er onder haar voorgangers al dan niet mis zou zijn gegaan. "Achteraf is het gemakkelijk praten. Maar dat is niet zo productief. Ik heb heel hard gewerkt om de cijfers boven tafel te krijgen. Die cijfers vallen niet mee. Mij is er alles aan gelegen om de kosten omlaag te brengen”, zei Schouten.

Lees ook
NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...