NVWA waarschuwt voor gebruik verdunde schoonmaakazijn in voeding

20 december 2017

Het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA onderzocht of er gezondheidsschade kan ontstaan als iemand per ongeluk een oplossing van meer dan 10 procent geconcentreerd azijn binnenkrijgt. Het blijkt dat er direct ernstige gezondheidsschade ontstaat. Daarom adviseert BuRO om azijnzuur in een concentratie van 80 procent, zoals schoonmaakazijn, niet meer aan te bieden als voedingsmiddel.

De aanleiding voor het onderzoek was dat in 2017 in sommige winkels azijnzuur verkrijgbaar was als voedingsmiddel in een concentratie van 80 procent. De consument moest zelf dit zuur verdunnen tot een concentratie van 4 procent.

Azijn wordt regelmatig gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld voor de bereiding van salades. Deze azijn heeft een concentratie van ongeveer 4 tot 10 procent. Daarnaast wordt azijn ook gebruikt als schoonmaakmiddel. Deze schoonmaakazijn heeft een concentratie tot ongeveer 15 procent en is niet bedoeld voor consumptie.

Altijd op de hoogte blijven?