NVWA waarschuwt opnieuw voor MDMA in grote champagneflessen Moët Imperial Ice

https://pixabay.com/nl/photos/champagne-mousserende-wijn-drankje-1500249/

Foto: Pixabay

Voor de tweede keer waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) consumenten voor de mogelijke aanwezigheid van MDMA in de 3-literflessen champagne van het merk Moët & Chandon Ice Impérial. Februari 2022 gaf NVWA de eerste waarschuwing.

De harddrug MDMA is ook bekend als XTC. Aanraken en/of opdrinken van de inhoud van deze flessen is levensgevaarlijk. Zowel in Duitsland als Nederland werd februari 2022 MDMA aangetroffen in de 3-literflessen van het merk Moët & Chandon Ice Impérial met de productiecode LAJ7QAB6780004. Fabrikant Moët Hennessy bracht de NVWA op de hoogte dat de code LAK5SAA6490005 hieraan toegevoegd wordt. Voor NVWA de reden om de veiligheidswaarschuwing te herhalen.

“Het is niet bekend hoe de MDMA in deze flessen terecht is gekomen”, meldt NVWA. “De NVWA kan daarom niet inschatten of er nog meer van deze flessen met de gevaarlijke stof in omloop zijn. Ook kan niet uitgesloten worden dat er andere flessen van hetzelfde merk in omloop zijn waar ook MDMA in zit.

Veiligheidswaarschuwing MDMA

Consumenten krijgen het advies om flessen met de codes LAK5SAA6490005 en LAJ7QAB6780004 onaangeroerd te laten staan. Aan de buitenkant is iet zichtbaar of er MDMA in de champagne zit. Pas bij het inschenken is er een duidelijk verschil. De champagne bruist niet, heeft een roodbruinige kleur die na verloop van tijd donkerder wordt en een afwijkende anijsgeur.

“Aanraken en/of opdrinken van de inhoud van de flessen is levensgevaarlijk”, aldus NVWA In Duitsland leidde dit tot zeven zeer ernstige ziektegevallen en één dode. In Nederland waren er vier ziektegevallen. De flessen zijn in al deze gevallen via een tot nu toe onbekende website gekocht.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.