NVWA waarschuwt voor thee met geneesmiddelen

De NVWA waarschuwt voor de voedingssupplementen Emtea, Irem natural en Niva detox. De producten, die als kruidenthee of kruidenpreparaat verkocht worden, kunnen vermengd zijn met stoffen die ook in geneesmiddelen voorkomen.

De producten worden via internet aangeboden als afslanksupplementen. Dit gebeurt via webshops, Facebook en Marktplaats. Dergelijke producten worden volgens de NVWA ook aan de deur verkocht.

Analyse van deze voedingssupplementen door het Rikilt en het RIVM heeft sibutramine aangetoond. Dat is een geneesmiddel dat in 2010 door de European Medicines Agency (EMA) van de Europese markt is gehaald. De stof kan bij gezonde mensen leiden tot duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. De stof wordt ook geassocieerd met  hart- en herseninfarcten.

Vrouw overleden

De NVWA heeft een melding ontvangen over een jonge vrouw die een dergelijke afslankthee gebruikte en zou zijn overleden aan acute hartproblemen. Daarnaast zijn er meldingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb en het NVIC (vergiftigingen informatiecentrum) binnengekomen over soortgelijke producten van mensen die ernstige bijwerkingen ervaren, zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid.

Consumenten wordt dringend aangeraden de betreffende producten niet te gebruiken. Bedrijven mogen de producten niet langer verkopen. Zij moeten melding doen bij de NVWA als zij één of meer van deze producten in hun assortiment hebben.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 
Lees ook
Recalls in AGF voorkomen

Recalls in AGF voorkomen

In de groenten- en fruitsector heeft men al jaren te maken met recalls. Deze hangen onder meer samen met overschrijdingen van de maximum residu limieten (MRL’s) van beschermingsmiddelen op groenten en fruit. Een recall is een kostbare aangelegenheid, die men te allen tijde wil voorkomen. Het uitvoeren van analyses kost echter tijd; tijd die extra kostbaar...

Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk. Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met...