NVWA waarschuwt voor thee met geneesmiddelen

17 oktober 2016

De NVWA waarschuwt voor de voedingssupplementen Emtea, Irem natural en Niva detox. De producten, die als kruidenthee of kruidenpreparaat verkocht worden, kunnen vermengd zijn met stoffen die ook in geneesmiddelen voorkomen.

De producten worden via internet aangeboden als afslanksupplementen. Dit gebeurt via webshops, Facebook en Marktplaats. Dergelijke producten worden volgens de NVWA ook aan de deur verkocht.

Analyse van deze voedingssupplementen door het Rikilt en het RIVM heeft sibutramine aangetoond. Dat is een geneesmiddel dat in 2010 door de European Medicines Agency (EMA) van de Europese markt is gehaald. De stof kan bij gezonde mensen leiden tot duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. De stof wordt ook geassocieerd met  hart- en herseninfarcten.

Vrouw overleden

De NVWA heeft een melding ontvangen over een jonge vrouw die een dergelijke afslankthee gebruikte en zou zijn overleden aan acute hartproblemen. Daarnaast zijn er meldingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb en het NVIC (vergiftigingen informatiecentrum) binnengekomen over soortgelijke producten van mensen die ernstige bijwerkingen ervaren, zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid.

Consumenten wordt dringend aangeraden de betreffende producten niet te gebruiken. Bedrijven mogen de producten niet langer verkopen. Zij moeten melding doen bij de NVWA als zij één of meer van deze producten in hun assortiment hebben.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 

Altijd op de hoogte blijven?