NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

NVWA-wikimedia

Foto: Wikimedia

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzigt vanaf 1 januari 2022 de tarieven. Deze stijgen met maximaal 2,4 procent. 

Het gaat om de kosten die NVWA in rekening brengt bij het bedrijfsleven voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse. De tariefsverhoging is vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is baseerd op de gemiddelde prijsstijgingen bij de overheid zoals omschreven in de Macro Economische Verkenning 2022 van het Centraal Planbureau.

Tarieven import

Ook de tarieven voor importkeuringen wijzigen. De reden hiervoor is dat NVWA meer werk heeft omdat de gezondheidscertificaten van importzendingen regelmatig niet voldoen aan de EU-eisen. Sinds de Brexit gebeurt dit veel vaker. Daarom hebben de ministers van LNV en VWS besloten om deze kosten in rekening te brengen bij de verantwoordelijk exploitant. 

Dit betreft:

  • Buiten werking stellen van de kennisgeving (deel I van het Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (hierna: GGB)): zonder documentencontrole: 67,52 euro
  • Buiten werking stellen GGB mét documentencontrole: 135,04 euro
  • Weigeren kopie-gezondheidscertificaat: 101,28 euro
  • Vervangend gezondheidscertificaat: 101,28 euro

Alle informatie over de nieuwe tarieven is te vinden op de website van NVWA.

Bron: NVWA

Lees ook
Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Er dreigt een tekort aan CO2 voor de drank, vlees- en voedingsindustrie, meldt De Tijd. CO2 wordt onder andere gebruikt voor droogijs, de prik in cola, de bruis in bier, en de verdoving van dieren in slachthuizen.