NVWA: zoutgehalte soms lager dan op etiket staat

Het etiket wordt bij geherformuleerde producten niet altijd aangepast. Daardoor lijkt het alsof er meer zout in zit dan daadwerkelijk het geval is. Dat heeft de NVWA geconstateerd.

Volgens de NVWA is dat vaak het geval, bij producten waarvan het zoutgehalte is verlaagd. "Een aandachtspunt", aldus de voedselautoriteit.

Fabrikanten zijn nog niet verplicht om het zoutgehalte op hun producten te vermelden. De NVWA constateert dat op ongeveer driekwart van de producten het zoutgehalte vermeld wordt.

Lichte daling

De NVWA stelt vast dat het zoutgehalte in levensmiddelen langzaam minder wordt, maar dat er nog steeds grote verschillen zijn in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten. De NVWA meet zoutgehaltes in diverse productcategorieën om verschillen tussen producten zichtbaar te maken.

Bij brood (-15 procent), conserven  met enkelvoudige groenten en peulvruchten (-27 procent) en Goudse 48+ kaas (-24 procent) is de daling van het zoutgehalte het grootst. Het zoutgehalte in diepvriessnacks, kant- en-klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is niet significant verlaagd.

Afspraken gemaakt

De productgroepen waarbij zoutverlaging is gerealiseerd, zijn precies die categorieën waarvoor de levensmiddelenindustrie, samen met retail, de laatste jaren stevige afspraken over zoutreductie heeft gemaakt, stelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vast. De FNLI is dan ook blij met de onderzoeksresultaten. “De FNLI spant zich al jaren in voor een afname van de hoeveelheid natriumchloride, oftewel keukenzout, in voeding. Het is goed om nu de bevestiging van eerder door ons gepubliceerde resultaten en de impact van de toegezegde inspanningen van fabrikanten te zien”, aldus Philip den Ouden, directeur FNLI.

Vanwege de negatieve gezondheidseffecten van een te hoge consumptie van zout heeft de minister van VWS de voedingsmiddelensector opgeroepen om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. In dat verband rapporteert de NVWA jaarlijks over de gehalte van zout in voedingsmiddelen.

Een artikel over zoutreductie is te lezen in EVMI 6 van september 2014. E-paper (voor abonnees is het hele magazine digitaal beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s.)

Lees ook:

‘Sojasaus maakt forse zoutverlaging mogelijk' (2 juli 2014)

Consumentenbond: ‘Glutenvrij brood veel te zout' (15 april 2014)

Consument heeft geen flauw benul van zoutconsumptie (14 maart 2014)

Lees ook
Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.

Foodwatch: te veel zout in voeding

Foodwatch: te veel zout in voeding

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig en kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingrediënten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.