NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

Beeld: Pixabay

Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek lanceert een ‘call for proposals’ rondom aquatische voedselproductie. Het instituut zoekt naar oplossingen voor duurzame voedselproductie en deelgebruik op de Noordzee en in estuaria.

Aquatische productie

Met deze vraag naar onderzoeken wil de NWO onderzoek stimuleren naar een duurzame aanpak van de productie van voedsel en biogene stoffen op de Noordzee. Hierbij wil de NWO oog houden voor het maatschappelijk draagvlak. De organisatie speelt hiermee in op de toenemende vraag naar duurzame eiwitbronnen en biogene stoffen.  Specifiek zoekt de NWO naar voorstellen voor onderzoek naar kweek -en veredelingsmethoden, kweekfaciliteiten en verwerkingstechnieken, ecosysteem en biodiversiteit en maatschappelijke aspecten. Er is in totaal vijf miljoen euro beschikbaar. De NWO kan maximaal anderhalf miljoen euro toekennen per onderzoek. De deadline voor de vooraanmelding is 26 januari 2021.

Interdisciplinair

De onderzoeken zijn niet strikt wetenschappelijk bedoeld. Het instituut richt zich op onderzoeken die biologisch, technologisch en maatschappelijk van aard zijn en praktisch nut hebben. De NWO is op zoek naar samenwerkingen tussen wetenschappers en bedrijven. De organisatie betaalt dan ook maximaal 85% van de onderzoekskosten. Andere partijen moeten de rest van de financiering inbrengen.

Bron: NWO

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

Klimaatrapport: maximaal twee keer per week vlees

Klimaatrapport: maximaal twee keer per week vlees

Het World Resources Institute publiceerde 26 oktober een nieuw klimaatrapport, State of Climate Action 2022. Een van de conclusies van het rapport is dat de vleesconsumptie flink verminderd moet worden. Mensen in de ontwikkelde wereld mogen nog maar maximaal twee keer per week vlees eten.

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...