NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

Beeld: Pixabay

Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek lanceert een ‘call for proposals’ rondom aquatische voedselproductie. Het instituut zoekt naar oplossingen voor duurzame voedselproductie en deelgebruik op de Noordzee en in estuaria.

Aquatische productie

Met deze vraag naar onderzoeken wil de NWO onderzoek stimuleren naar een duurzame aanpak van de productie van voedsel en biogene stoffen op de Noordzee. Hierbij wil de NWO oog houden voor het maatschappelijk draagvlak. De organisatie speelt hiermee in op de toenemende vraag naar duurzame eiwitbronnen en biogene stoffen.  Specifiek zoekt de NWO naar voorstellen voor onderzoek naar kweek -en veredelingsmethoden, kweekfaciliteiten en verwerkingstechnieken, ecosysteem en biodiversiteit en maatschappelijke aspecten. Er is in totaal vijf miljoen euro beschikbaar. De NWO kan maximaal anderhalf miljoen euro toekennen per onderzoek. De deadline voor de vooraanmelding is 26 januari 2021.

Interdisciplinair

De onderzoeken zijn niet strikt wetenschappelijk bedoeld. Het instituut richt zich op onderzoeken die biologisch, technologisch en maatschappelijk van aard zijn en praktisch nut hebben. De NWO is op zoek naar samenwerkingen tussen wetenschappers en bedrijven. De organisatie betaalt dan ook maximaal 85% van de onderzoekskosten. Andere partijen moeten de rest van de financiering inbrengen.

Bron: NWO

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...