NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

Beeld: Pixabay

Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek lanceert een ‘call for proposals’ rondom aquatische voedselproductie. Het instituut zoekt naar oplossingen voor duurzame voedselproductie en deelgebruik op de Noordzee en in estuaria.

Aquatische productie

Met deze vraag naar onderzoeken wil de NWO onderzoek stimuleren naar een duurzame aanpak van de productie van voedsel en biogene stoffen op de Noordzee. Hierbij wil de NWO oog houden voor het maatschappelijk draagvlak. De organisatie speelt hiermee in op de toenemende vraag naar duurzame eiwitbronnen en biogene stoffen.  Specifiek zoekt de NWO naar voorstellen voor onderzoek naar kweek -en veredelingsmethoden, kweekfaciliteiten en verwerkingstechnieken, ecosysteem en biodiversiteit en maatschappelijke aspecten. Er is in totaal vijf miljoen euro beschikbaar. De NWO kan maximaal anderhalf miljoen euro toekennen per onderzoek. De deadline voor de vooraanmelding is 26 januari 2021.

Interdisciplinair

De onderzoeken zijn niet strikt wetenschappelijk bedoeld. Het instituut richt zich op onderzoeken die biologisch, technologisch en maatschappelijk van aard zijn en praktisch nut hebben. De NWO is op zoek naar samenwerkingen tussen wetenschappers en bedrijven. De organisatie betaalt dan ook maximaal 85% van de onderzoekskosten. Andere partijen moeten de rest van de financiering inbrengen.

Bron: NWO

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Fontys GreenTechLab onderzoekt mogelijkheden digital twinning in de foodsector

Fontys GreenTechLab onderzoekt mogelijkheden digital twinning in de foodsector

De Industrie 4.0 revolutie heeft een impact op alle productieprocessen en digital twinning speelt daarin een belangrijke rol. Dat is een virtuele representatie van de realiteit direct daaraan gekoppeld. Kan je deze technologie ook toepassen in de agro en food sector? Marcel Roosen, manager van het Fontys GreenTechLab zoekt uit welke mogelijkheden er...

Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Een nieuwe studie van Wageningen University & Research en de Charles University in Praag werpt een nieuw licht op voedingsoliën en -vetten. De studie beschouwt niet alle vetten als slecht voor onze gezondheid, maar benadrukt het belang van vetten in gezonde voeding, vooral voor ondervoede mensen. Ook gaat de studie in op het belang van het maken van...

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.