Octrooistrijd tussen AB InBev en Heineken in VS

beer-1763122_1920

Een nieuw, kleiner biervat is in de Verenigde Staten het toneel van een juridische strijd tussen bierbrouwers AB InBev en Heineken. Dat schrijft Bloomberg. Ze beschuldigen elkaar van kopieergedrag. 

De Amerikaanse biermarkt verandert snel. De nadruk verschuift van kwantiteit naar (duurdere) kwaliteitsbieren en de totale bierconsumptie loopt terug. De twee grootste brouwers ter wereld hebben moeite om hun marktaandeel en volume in de Amerikaanse markt overeind te houden; ambachtelijke bieren en wijn zijn een bedreiging voor hun omzet. 

Met kleinere vaten, 'busjes' (canisters in het Engels) in plaats van vaten (kegs), willen Ab InBev en Heineken kleinere bars en restaurants voor zich winnen. Met kleinere taps is de versheid van het bier langer te garanderen. In de busjes zit het bier in een zak. Gas drijft de druk in het vat op, dit duwt het bier uit de zak. Het gas komt niet in aanraking met het bier en tast dan ook de smaak niet aan, volgens de brouwers. 

Heineken Blade Tap

Patent

Nu beschuldigen beide bedrijven elkaar van het kopiëren van de technologie. AB InBev claimt het patent te hebben op Heinekens Blade-tap en wil de import in de VS blokkeren. Volgens Heineken kopieerde juist AB InBev een cruciale technologie voor zijn Nova-systeem van Heineken. De onderzoeken naar mogelijke octrooi-inbreuken zijn deze week gestart door de Amerikaanse Internationale Handelscommissie. Het vonnis wordt niet voor januari volgend jaar verwacht.

Bron: Foodlog

Lees ook
AB InBev verkoopt meer bier dan vóór pandemie

AB InBev verkoopt meer bier dan vóór pandemie

De omzet van AB InBev was in het eerste kwartaal van dit jaar hoger van vóór de pandemie, zo maakte de bierbrouwer vandaag bekend.

AB InBev heeft nieuwe Algemeen Directeur

AB InBev heeft nieuwe Algemeen Directeur

Bierbrouwerij AB InBev, de Nederlandse organisatie van de internationale brouwer AB InBev, heeft een nieuwe algemeen directeur. Chris Vanbroekhoven volgt per 1 april 2021 Nicolas Bartholomeeusen op. Hij kiest ervoor om na bijna 10 jaar bij AB InBev een eigen onderneming op te zetten.

Heineken neemt Texelse Bierbrouwerij over

Heineken neemt Texelse Bierbrouwerij over

Heineken Nederland heeft de Texelse Bierbrouwerij overgenomen. De Texelse bierbrouwer verwacht door de overname verder te kunnen groeien. Zowel de distributie als de brouwcapaciteit zal op een 'passende en duurzame wijze' geoptimaliseerd worden.