Octrooistrijd tussen AB InBev en Heineken in VS

beer-1763122_1920

Een nieuw, kleiner biervat is in de Verenigde Staten het toneel van een juridische strijd tussen bierbrouwers AB InBev en Heineken. Dat schrijft Bloomberg. Ze beschuldigen elkaar van kopieergedrag. 

De Amerikaanse biermarkt verandert snel. De nadruk verschuift van kwantiteit naar (duurdere) kwaliteitsbieren en de totale bierconsumptie loopt terug. De twee grootste brouwers ter wereld hebben moeite om hun marktaandeel en volume in de Amerikaanse markt overeind te houden; ambachtelijke bieren en wijn zijn een bedreiging voor hun omzet. 

Met kleinere vaten, 'busjes' (canisters in het Engels) in plaats van vaten (kegs), willen Ab InBev en Heineken kleinere bars en restaurants voor zich winnen. Met kleinere taps is de versheid van het bier langer te garanderen. In de busjes zit het bier in een zak. Gas drijft de druk in het vat op, dit duwt het bier uit de zak. Het gas komt niet in aanraking met het bier en tast dan ook de smaak niet aan, volgens de brouwers. 

Heineken Blade Tap

Patent

Nu beschuldigen beide bedrijven elkaar van het kopiëren van de technologie. AB InBev claimt het patent te hebben op Heinekens Blade-tap en wil de import in de VS blokkeren. Volgens Heineken kopieerde juist AB InBev een cruciale technologie voor zijn Nova-systeem van Heineken. De onderzoeken naar mogelijke octrooi-inbreuken zijn deze week gestart door de Amerikaanse Internationale Handelscommissie. Het vonnis wordt niet voor januari volgend jaar verwacht.

Bron: Foodlog

Lees ook
Dolf van den Brink wordt nieuwe CEO Heineken

Dolf van den Brink wordt nieuwe CEO Heineken

Na 15 jaar neemt Jean-François van Boxmeer afscheid als CEO van Heineken. Hij draagt het stokje over aan Dolf van den Brink, die nu de Aziatische divisie van het bedrijf leidt. Van Boxmeer draagt op 1 juni 2020 officieel zijn verantwoordelijkheden aan hem over. Jean-François van Boxmeer (58) kwam in 1984 bij Heineken in dienst als trainee,...

AB Inbev koopt leerstoel in Leuven

AB Inbev koopt leerstoel in Leuven

Biermultinational AB Inbev heeft geïnvesteerd in een leerstoel aan de Katholieke Universiteit Leuven. De ‘AB InBev Chair in Malting and Brewing’ zal worden bekleed door twee hoogleraren en is niet gericht op onderzoek maar op het opleiden van nieuwe bierwetenschappers. De opleiding die met de financiering van AB Inbev wordt opgezet...

Jasper Kessels nieuwe Retaildirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Jasper Kessels nieuwe Retaildirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Jasper Kessels is de nieuwe Retaildirecteur van Bierbrouwerij AB InBev. Hij volgt Mark Hanssen op, die per 1 januari 2020 startte als horecadirecteur bij de brouwer in Nederland.