Oekraïens megabedrijf wil uitsnijderij in Nederland

2 mei 2016

Het Oekraïense megabedrijf MHP (Myronivsky Hliboproduct) gaat, samen met het Nederlandse vleeshandelsbedrijf Jan Zandbergen, in Nederland een uitsnijderij voor pluimveevlees openen.

Dat meldt BoerderijVandaag. MHP, met onder meer merk Qualiko, is voor Jan Zandbergen de Oekraïense leverancier van kuikenvlees.

Grootste pluimveevleesproducent

MHP is de grootste producent van pluimveevlees in Oekraïne. De integratie als geheel verbouwt graan, fokt kippen op, beschikt over eigen slachthuizen en faciliteiten voor verdere verwerking van kipproducten. In 2015 produceerde de integratie 566.600 ton pluimveevlees. Dit staat gelijk aan bijna de helft van de totale jaarproductie in Nederland.

Het bedrijf maakt in Oekraïne onder andere gebruik van Nederlandse slachtmachines, verpakkingstechnologie en broedmachines, en is mede-gefinancierd door Nederlandse banken. Verdere details over de plannen in Nederland wil MHP op dit moment nog niet geven, omdat het concern beursgenoteerd is.

Europese markt

MHP richt zich voor export onder andere op de Europese markt en het Midden-Oosten, nu de export naar verschillende voormalige landen van de voormalige Sovjet Unie flink is afgenomen. Vorig jaar groeide de totale omzet van de export naar Europa met 65% ten opzichte van 2014. MHP exporteerde vorig jaar 132.080 ton pluimveevlees, waarvan 27.285 ton naar Europa. Nederland is een belangrijke afnemer.

Lees ook:

Rusland verlengt sancties tegen EU (25 juni 2015)

Optimaal verwaarden pluimveevlees (1 november 2013) (Premium)

Altijd op de hoogte blijven?