Oerhollandse bananen uit innovatieve kas

banana

Beeld: SHVETS production via Unsplash

Eind november zijn in Ede zo’n 1600 bananen van Hollandse bodem geoogst in de unieke kas van Neder Banaan. De bananen worden verwerkt tot gebakjes, bier, vleesvervangers en zelfs lingerie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) doen onderzoek in de kas.

Samen met Neder Banaan onderzoekt de WUR nieuwe teeltmethoden en bananenrassen die kunnen bijdragen aan een duurzamere bananenteelt. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek in de kassen van WUR en Neder Banaan oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.

De kas van Neder Banaan is de eerste en enige bananenkas in Nederland, aldus het persbericht van de WUR. De bananenplanten staan er niet in de grond, maar in potten met substraat, een speciale ondergrond van kokosvezels waardoor de plant niet gevoelig is voor gevaarlijke bodemschimmels die bij de ‘normale’ teelt een bedreiging vormen, denk bijvoorbeeld aan de Panamaziekte.

Na de oogst belanden de bananen in bananengebakjes en een nieuw speciaalbiertje dat via Boerenhart – een zusterbedrijf van Neder Banaan – wordt gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen. Ook de schillen gaan niet verloren. Als je die namelijk marineert en bakt ontstaat er Pulled Peel, een plantaardige vleesvervanger. De stammen van de bananenplant worden normaal gesproken verbrand, maar Neder Banaan gebruikt de vezels ervan voor lingerie en transportpallets.

Lees ook
Studenten presenteren foodinnovaties voor gezonder, duurzamer en socialer eten

Studenten presenteren foodinnovaties voor gezonder, duurzamer en socialer eten

Op 14 juni organiseerde FICA de zesde editie van het FICA Summer Event in Amsterdam. Tijdens dit event kwamen 15 groepen studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland, bedrijven uit het werkveld, docenten, lectoren, practoren en een jurypanel samen. De afgelopen zes maanden hebben de tweedejaarsstudenten gewerkt aan...

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Sial Paris 2022 staat in het teken van innovatie

Sial Paris 2022 staat in het teken van innovatie

De SIAL Paris, internationale vakbeurs voor de voedingsmiddelenbranche, vindt dit jaar plaats van zaterdag 15 oktober tot en met woensdag 19 oktober. De beurs presenteert een kijk op de trends die de wereld van levensmiddelen in 2022 beïnvloeden en gaat op zoek naar de beste innovaties.