Oerhollandse bananen uit innovatieve kas

banana

Beeld: SHVETS production via Unsplash

Eind november zijn in Ede zo’n 1600 bananen van Hollandse bodem geoogst in de unieke kas van Neder Banaan. De bananen worden verwerkt tot gebakjes, bier, vleesvervangers en zelfs lingerie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) doen onderzoek in de kas.

Samen met Neder Banaan onderzoekt de WUR nieuwe teeltmethoden en bananenrassen die kunnen bijdragen aan een duurzamere bananenteelt. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek in de kassen van WUR en Neder Banaan oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.

De kas van Neder Banaan is de eerste en enige bananenkas in Nederland, aldus het persbericht van de WUR. De bananenplanten staan er niet in de grond, maar in potten met substraat, een speciale ondergrond van kokosvezels waardoor de plant niet gevoelig is voor gevaarlijke bodemschimmels die bij de ‘normale’ teelt een bedreiging vormen, denk bijvoorbeeld aan de Panamaziekte.

Na de oogst belanden de bananen in bananengebakjes en een nieuw speciaalbiertje dat via Boerenhart – een zusterbedrijf van Neder Banaan – wordt gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen. Ook de schillen gaan niet verloren. Als je die namelijk marineert en bakt ontstaat er Pulled Peel, een plantaardige vleesvervanger. De stammen van de bananenplant worden normaal gesproken verbrand, maar Neder Banaan gebruikt de vezels ervan voor lingerie en transportpallets.

Lees ook
Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Een nieuwe studie van Wageningen University & Research en de Charles University in Praag werpt een nieuw licht op voedingsoliën en -vetten. De studie beschouwt niet alle vetten als slecht voor onze gezondheid, maar benadrukt het belang van vetten in gezonde voeding, vooral voor ondervoede mensen. Ook gaat de studie in op het belang van het maken van...

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.

Fully documented Fisheries telt vis aan boord

Fully documented Fisheries telt vis aan boord

Vanwege de Europese aanlandplicht mogen Vissers gevangen vis niet meer over boord gooien, maar moeten deze meenemen naar de haven en registreren. Onderzoekers van Wageningen University & Resource hebben een oplossing bedacht waarbij de vis aan boord geteld kan worden. Ir. Angelo Mencarelli gaf hierover tijdens Food Technology een lezing: Fully Documented...