Oerhollandse bananen uit innovatieve kas
Beeld: SHVETS production via Unsplash
Eind november zijn in Ede zo’n 1600 bananen van Hollandse bodem geoogst in de unieke kas van Neder Banaan. De bananen worden verwerkt tot gebakjes, bier, vleesvervangers en zelfs lingerie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) doen onderzoek in de kas.
Samen met Neder Banaan onderzoekt de WUR nieuwe teeltmethoden en bananenrassen die kunnen bijdragen aan een duurzamere bananenteelt. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek in de kassen van WUR en Neder Banaan oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.
De kas van Neder Banaan is de eerste en enige bananenkas in Nederland, aldus het persbericht van de WUR. De bananenplanten staan er niet in de grond, maar in potten met substraat, een speciale ondergrond van kokosvezels waardoor de plant niet gevoelig is voor gevaarlijke bodemschimmels die bij de ‘normale’ teelt een bedreiging vormen, denk bijvoorbeeld aan de Panamaziekte.
Na de oogst belanden de bananen in bananengebakjes en een nieuw speciaalbiertje dat via Boerenhart – een zusterbedrijf van Neder Banaan – wordt gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen. Ook de schillen gaan niet verloren. Als je die namelijk marineert en bakt ontstaat er Pulled Peel, een plantaardige vleesvervanger. De stammen van de bananenplant worden normaal gesproken verbrand, maar Neder Banaan gebruikt de vezels ervan voor lingerie en transportpallets.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon
Het Israëlische bedrijf ICL investeert met ICL’s Planet Startup Hub €2,75 miljoen in de Oostenrijkse startup Arkeon. Arkeon heeft een innovatief fermentatieproces ontwikkeld dat volledig aanpasbare eiwitingrediënten creëert door CO2 op te vangen en om te zetten in proteïnogene aminozuren die nodig zijn voor menselijke voeding. Deze alternatieve eiwitten...
Slimme adviezen met digitale informatie
Gepersonaliseerd voedingsadvies is een onderwerp dat al enige tijd op de agenda staat. Wat ook al langer wordt bekeken is hoe je dat advies kunt baseren op digitale informatie. Hoe het ermee staat?
Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten
De interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology in Delft en Amsterdam leverde dit jaar zes nieuwe foodondernemingen op, waaronder een frikandel van oesterzwammen en een taartbodem waarin de reststroom van koffie is verwerkt.