Oerhollandse bananen uit innovatieve kas

banana

Beeld: SHVETS production via Unsplash

Eind november zijn in Ede zo’n 1600 bananen van Hollandse bodem geoogst in de unieke kas van Neder Banaan. De bananen worden verwerkt tot gebakjes, bier, vleesvervangers en zelfs lingerie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) doen onderzoek in de kas.

Samen met Neder Banaan onderzoekt de WUR nieuwe teeltmethoden en bananenrassen die kunnen bijdragen aan een duurzamere bananenteelt. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek in de kassen van WUR en Neder Banaan oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.

De kas van Neder Banaan is de eerste en enige bananenkas in Nederland, aldus het persbericht van de WUR. De bananenplanten staan er niet in de grond, maar in potten met substraat, een speciale ondergrond van kokosvezels waardoor de plant niet gevoelig is voor gevaarlijke bodemschimmels die bij de ‘normale’ teelt een bedreiging vormen, denk bijvoorbeeld aan de Panamaziekte.

Na de oogst belanden de bananen in bananengebakjes en een nieuw speciaalbiertje dat via Boerenhart – een zusterbedrijf van Neder Banaan – wordt gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen. Ook de schillen gaan niet verloren. Als je die namelijk marineert en bakt ontstaat er Pulled Peel, een plantaardige vleesvervanger. De stammen van de bananenplant worden normaal gesproken verbrand, maar Neder Banaan gebruikt de vezels ervan voor lingerie en transportpallets.

Lees ook
‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

Hoe kan slimme technologie bijdragen aan gezonder eten? In het Wageningse voedingslab zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van sensoren, scanners, speciale camera’s en Artificiële Intelligentie (AI) wordt data verzameld over wat en hoe men eet.

WUR helpt bedrijven naar duurzamere verpakkingen met roadmap

WUR helpt bedrijven naar duurzamere verpakkingen met roadmap

Wageningen University & Research heeft drie bedrijven op weg geholpen naar duurzamere voedselverpakkingen. De drie winnaars van de Unpack Your Challenge kregen elk een wetenschappelijk onderbouwdeze roadmap mee met handvatten voor een succesvolle duurzame verpakkingsstrategie.

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.