Beeld: SHVETS production via Unsplash

Eind november zijn in Ede zo’n 1600 bananen van Hollandse bodem geoogst in de unieke kas van Neder Banaan. De bananen worden verwerkt tot gebakjes, bier, vleesvervangers en zelfs lingerie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) doen onderzoek in de kas.

Samen met Neder Banaan onderzoekt de WUR nieuwe teeltmethoden en bananenrassen die kunnen bijdragen aan een duurzamere bananenteelt. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek in de kassen van WUR en Neder Banaan oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.

De kas van Neder Banaan is de eerste en enige bananenkas in Nederland, aldus het persbericht van de WUR. De bananenplanten staan er niet in de grond, maar in potten met substraat, een speciale ondergrond van kokosvezels waardoor de plant niet gevoelig is voor gevaarlijke bodemschimmels die bij de ‘normale’ teelt een bedreiging vormen, denk bijvoorbeeld aan de Panamaziekte.

Na de oogst belanden de bananen in bananengebakjes en een nieuw speciaalbiertje dat via Boerenhart – een zusterbedrijf van Neder Banaan – wordt gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen. Ook de schillen gaan niet verloren. Als je die namelijk marineert en bakt ontstaat er Pulled Peel, een plantaardige vleesvervanger. De stammen van de bananenplant worden normaal gesproken verbrand, maar Neder Banaan gebruikt de vezels ervan voor lingerie en transportpallets.

Altijd op de hoogte blijven?