Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

boer-azie-rijst-unsplash

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project.

In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers kunnen aantonen dat hun project op korte termijn de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van voedsel kunnen verbeteren. De tweejaarlijkse prijs werd vorig jaar gewonnen door een project geleid door Tomaso Ceccarelli van Wageningen Environmental Research en Elias Eyasu Fantahun van Addis Ababa University. Hun project, Innovation Mapping for Food Secutiry, gaf de zelfvoorzienende landbouw in Ethiopië op een andere manier vorm. Met behulp van digitale evaluatie van landbouwgrond voorzagen zij kleine boeren van kennis over welk gewas waar het beste kon groeien, en op welke manier.

De winnaar van de prijs van 2021 wordt bepaald door een onafhankelijke jury van deskundigen en de prijs wordt uitgereikt samen met de Louis Malassis internationale wetenschappelijke prijzen voor landbouw en voedsel van de Agropolis Fondation en de SHIFT Prijs van de Biovision Foundation. Kandidaten kunnen zich tot maandag 11 januari 2021 aanmelden.

Lees ook

‘Kijk naar zee voor oplossing wereldvoedselprobleem’

Voor de oplossing van het wereldvoedselprobleem wordt te veel naar de aarde gekeken en te weinig naar de zee. Dat zei de Amerikaan Rob Trice van The Mixing Bowl tijdens het congres Silicon Valley meets Food Valley. Volgens hem liggen juist in zee veel mogelijkheden om de noodzakelijke wereldvoedselproductie op te voeren. Dit vanwege de aanwezige ruimte maar ook vanwege de gezonde voedingsstoffen die vissen en schelpdieren als voedselbron bieden. Hij ziet dan ook kansen voor nieuwe technologische initiatieven die focussen op seafood. Trice is oprichter van The Mixing Bowl Hub, een platform dat innovatieve...

Prijs soja, visolie en suiker onder druk

RIJSWIJK - De beschikbaarheid en de prijs van grondstoffen als soja, visolie en suiker zullen de komende tijd onder grote druk komen te staan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Grip op grondstoffen: leveringszekerheid en biodiversiteit’ van KPMG. het consultancybureau schreef het rapport in opdracht van Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Platform BEE), Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Natuur & Milieu. De vraag naar voedsel gaat stijgen door de groeiende en rijkere wereldbevolking. Dat zet de ecosystemen die grondstoffen...

Foodbedrijven doen te weinig aan CO2-uitstoot

Foodbedrijven doen te weinig aan CO2-uitstoot

DEN HAAG - De 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven doen te weinig om klimaatverandering aan te pakken. Ze dragen zelf bij aan het probleem, vooral in de toeleveringsketen. Als hun gezamenlijke CO2-uitstoot zou worden vergeleken met die van landen, zouden zij qua vervuiling op plek 25 staan. Dat meldt Oxfam Novib in het rapport Standing on the Sidelines,...