Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

boer-azie-rijst-unsplash

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project.

In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers kunnen aantonen dat hun project op korte termijn de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van voedsel kunnen verbeteren. De tweejaarlijkse prijs werd vorig jaar gewonnen door een project geleid door Tomaso Ceccarelli van Wageningen Environmental Research en Elias Eyasu Fantahun van Addis Ababa University. Hun project, Innovation Mapping for Food Secutiry, gaf de zelfvoorzienende landbouw in Ethiopië op een andere manier vorm. Met behulp van digitale evaluatie van landbouwgrond voorzagen zij kleine boeren van kennis over welk gewas waar het beste kon groeien, en op welke manier.

De winnaar van de prijs van 2021 wordt bepaald door een onafhankelijke jury van deskundigen en de prijs wordt uitgereikt samen met de Louis Malassis internationale wetenschappelijke prijzen voor landbouw en voedsel van de Agropolis Fondation en de SHIFT Prijs van de Biovision Foundation. Kandidaten kunnen zich tot maandag 11 januari 2021 aanmelden.

Lees ook

Crowdbutching nu ook in België

WINGENE - Crowdbutching, het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe, start nu ook in België. Naar Nederlands voorbeeld, zegt één van de Belgische initiatiefnemers David De Keyser op Vlees+. De Keyser is gestart met Deeleenkoe.be. ”Het succes in Nederland bracht ons op een idee. Daar moet ook vraag naar zijn in België.” En dat bleek ook zo. De eerste verkoopcijfers in België zijn boven verwachting. Ook Yvo van Rijen van het Nederlandse Koopeenkoe.nl noemt crowdbutching een succes. Sinds hij in januari van start ging, heeft hij al 120 koeien verkocht. Herkomst Het draait volgens Van Rijen...

Gebrek aan diversiteit bedreigt gezondheid en voedselzekerheid

WAGENINGEN - Het gebrek aan variatie in de voeding gaat ten koste van de volksgezondheid. De wereldwijde uniformiteit in de teelt van gewassen vormt een hoger risico voor voedselcrises. De wereldwijde verspreiding van een standaard voedingspatroon zorgt voor meer voedsel op de tafel, maar gaat ook ten koste van de teelt en consumptie van veel plaatselijke gewassen. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de wereldwijde voedselvoorzieningvan Colin Khoury, PhD-kandidaat aan de Wageningen University en wetenschapper aan het International Center for Tropical Agriculture in Colombia. Het voedingspatroon...