Oliehoorn en OMVE werken samen met voedingsinnovatiecentrum FACT

30 mei 2018

Van Hall Larenstein tekende op 24 mei 2018 samenwerkingsovereenkomsten met Oliehoorn en OMVE. Sauzenfabrikant Oliehoorn en procesapparatuur leverancier OMVE gaan gebruik maken van de nieuwe faciliteiten van het Food Application Centre for Technology (FACT) bij hogeschool Van Hall Larenstein en MBO Life Sciences in Leeuwarden.

Voedingsinnovatiecentrum FACT

De Provincie Friesland, het bedrijfsleven en het onderwijs investeerden samen €6 miljoen in dit innovatie voor voedseltechnologie. Bij FACT kunnen voedselbedrijven in Noord-Nederland onderzoek doen, experimenteren en innoveren. Hierbij werken ze intensief samen met het onderwijs.

Oliehoorn

Oliehoorn is ontwikkelaar en producent van sauzen, oliën en vetten. Het bedrijf gaat de nieuwe faciliteiten van het FACT gebruiken voor productontwikkeling en procesoptimalisatie van sauzen en emulsies. Zij werken samen in het gebruik van moderne pilotapparatuur voor vacuüm processing van sauzen en emulsie. Op deze wijze is het mogelijk om sauzen en emulsies te ontwikkelen met ingrediënten en smaakprofielen die aansluiten bij consumentenwensen met behoud van houdbaarheid.

“We willen met Van Hall Larenstein verder gaan samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe processen en receptuur van sauzen en emulsies”, vertelt Wim Dijk, directeur Oliehoorn. “Tegelijkertijd heeft de hogeschool de kennis en expertise om inhoud te geven aan ons streven naar duurzaamheid. We verwachten ook dat de hogeschool levensmiddelentechnologen zal opleiden die bij ons komen werken of later onze klanten kunnen worden”.

OMVE

OMVE ontwikkelt en fabriceert van lab en pilot procesapparatuur voor het verwerken van vloeibare producten, met een duidelijke focus op zuivel. De geavanceerde apparatuur maakt het voor de industrie mogelijk om betrouwbare opschaling te doen van processen die in de levensmiddelenindustrie worden toegepast. OMVE levert de DigiCooker, een installatie voor de verwerking van zuivelproducten.

“Van Hall Larenstein heeft ons benaderd om een geavanceerde pilot installatie te bouwen in het FACT”, vertelt Michael Coopman, directeur OMVE. “We willen met Van Hall Larenstein de DigiCooker ontwikkelen om de zuivelverwerkingsprocessen te optimaliseren en te modelleren. OMVE is blij met de samenwerking, omdat het voor OMVE een prachtige plek is, in het hart van de zuivelindustrie, waar onze apparatuur komt te staan en waar nieuwe processen zullen worden ontwikkeld die in de industrie kunnen worden toegepast. Daarnaast geeft het onze klanten de mogelijkheid om productontwikkeling te doen onder aseptische condities.’’

Bouw van het FACT

Op dinsdag 3 april 2018 is bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden de verbouwing van de voormalige Wetsus proceshal gestart. De wordt volgens planning in de tweede week van juli 2018 opgeleverd als het nieuwe Food Application Centre for Technology (FACT).

Altijd op de hoogte blijven?