OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

slachthuis_bron: Pixabay

Beeld: Pixabay

Het OM stopt een onderzoek naar misstanden bij slachthuizen in Noord-Nederland dat het in 2018 inzette. Het NVWA leverde niet snel genoeg de benodigde bewijsstukken en informatie.

Misstanden

Het OM verdacht drie slachthuizen in Noord-Nederland van het vervoeren en slechten van zieke dieren. Het OM liet aan RTL nieuws weten dat het onderzoek per direct en definitief gestopt is. Door het gebrek aan informatie van de kant van de NVWA zou het onderzoek “onredelijk lang” gaan duren. In Nederland geldt een ‘redelijke termijn’ waarin verdachten moeten horen wat de straf is. Na twee jaar ziet het OM die als overschreden. "Ondanks dat we wel weten dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren", zegt een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws.

NVWA

RTL nieuws meldt dat de officier van justitie de NVWA meerdere keren aanspoorde om het onderzoek sneller te doen. "Hier zijn we niet tevreden over", zegt de woordvoerder van het OM. "We starten geen onderzoek om met niks te eindigen, want het kost veel tijd en energie." De NVWA kan niet uitleggen hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Die vraag zijn wij ook aan het uitzoeken", zegt woordvoerder Benno Bruggink. "Wij onderzoeken nu waarom het niet binnen die 1,5 jaar afgerond kon worden. En als we dat weten, zullen we daar ook maatregelen bij nemen."

Bron: RTL nieuws

Lees ook
Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.