OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

slachthuis_bron: Pixabay

Beeld: Pixabay

Het OM stopt een onderzoek naar misstanden bij slachthuizen in Noord-Nederland dat het in 2018 inzette. Het NVWA leverde niet snel genoeg de benodigde bewijsstukken en informatie.

Misstanden

Het OM verdacht drie slachthuizen in Noord-Nederland van het vervoeren en slechten van zieke dieren. Het OM liet aan RTL nieuws weten dat het onderzoek per direct en definitief gestopt is. Door het gebrek aan informatie van de kant van de NVWA zou het onderzoek “onredelijk lang” gaan duren. In Nederland geldt een ‘redelijke termijn’ waarin verdachten moeten horen wat de straf is. Na twee jaar ziet het OM die als overschreden. "Ondanks dat we wel weten dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren", zegt een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws.

NVWA

RTL nieuws meldt dat de officier van justitie de NVWA meerdere keren aanspoorde om het onderzoek sneller te doen. "Hier zijn we niet tevreden over", zegt de woordvoerder van het OM. "We starten geen onderzoek om met niks te eindigen, want het kost veel tijd en energie." De NVWA kan niet uitleggen hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Die vraag zijn wij ook aan het uitzoeken", zegt woordvoerder Benno Bruggink. "Wij onderzoeken nu waarom het niet binnen die 1,5 jaar afgerond kon worden. En als we dat weten, zullen we daar ook maatregelen bij nemen."

Bron: RTL nieuws

Lees ook
Gunstiger onderzoeksresultaten bij bemoeienis industrie

Gunstiger onderzoeksresultaten bij bemoeienis industrie

De resultaten van wetenschappelijke studies over voeding zijn vaker positief als de industrie bij het onderzoek betrokken was. Dat rapporteren wetenschappers in Plos One. Zij analyseerden zo'n 1500 artikelen die in 2018 werden gepubliceerd in de tien meest geciteerde wetenschappelijke voedingstijdschriften.

'Nudging' beïnvloedt supermarktbezoeker

'Nudging' beïnvloedt supermarktbezoeker

Tilburg University en mobiele app-ontwikkelbureau Nakko doen samen onderzoek naar de keuzes van consumenten in het aankoopproces van producten. De eerste resultaten laten zien dat 'in store nudging' ervoor zorgt dat klanten voor gezondere producten kiezen.

Rapport toekomst melkveehouderij: vier scenario’s voor 2030

Rapport toekomst melkveehouderij: vier scenario’s voor 2030

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij eruit? Met die vraag stapte FrieslandCampina naar Wageningen University & Research. Het resultaat is een rapport van 88 pagina’s, waarin Wageningen Economic Research de mogelijkheden op basis van economische modellering onderzoekt. De Wageningse onderzoekers verkenden de mogelijke ontwikkelrichtingen...