OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

27 juli 2020

Beeld: Pixabay

Het OM stopt een onderzoek naar misstanden bij slachthuizen in Noord-Nederland dat het in 2018 inzette. Het NVWA leverde niet snel genoeg de benodigde bewijsstukken en informatie.

Misstanden

Het OM verdacht drie slachthuizen in Noord-Nederland van het vervoeren en slechten van zieke dieren. Het OM liet aan RTL nieuws weten dat het onderzoek per direct en definitief gestopt is. Door het gebrek aan informatie van de kant van de NVWA zou het onderzoek “onredelijk lang” gaan duren. In Nederland geldt een ‘redelijke termijn’ waarin verdachten moeten horen wat de straf is. Na twee jaar ziet het OM die als overschreden. "Ondanks dat we wel weten dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren", zegt een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws.

NVWA

RTL nieuws meldt dat de officier van justitie de NVWA meerdere keren aanspoorde om het onderzoek sneller te doen. "Hier zijn we niet tevreden over", zegt de woordvoerder van het OM. "We starten geen onderzoek om met niks te eindigen, want het kost veel tijd en energie." De NVWA kan niet uitleggen hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Die vraag zijn wij ook aan het uitzoeken", zegt woordvoerder Benno Bruggink. "Wij onderzoeken nu waarom het niet binnen die 1,5 jaar afgerond kon worden. En als we dat weten, zullen we daar ook maatregelen bij nemen."

Bron: RTL nieuws

Altijd op de hoogte blijven?