Omzet 'Beter Leven' keurmerk met bijna 40% gestegen

consumenten fruit

Het marktaandeel van duurzaam voedsel is in 2017 hard gegroeid. In 2017 kochten huishoudens voor 4,5 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. De omzet van het 'Beter Leven' keurmerk groeide zelfs met 39% ten opzichte van 2016. Dat staat in de Monitor Duurzaam Voedsel 2017, die Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gepubliceerd.

Beter leven

Ten opzichte van 2016 hebben consumenten vorig jaar 730 miljoen euro meer besteed aan voedsel met een keurmerk. Het marktaandeel duurzaam voedsel ligt inmiddels op 11%. De omzet van voedsel met het keurmerk ‘Beter Leven’ kwam uit op bijna 1,6 miljard euro (39% meer dan een jaar eerder), die van het keurmerk ‘biologisch’ op ruim 1,2 miljard euro (een plus van 5%).

In 2017 liet de verkoop van de meeste productengroepen duurzaam voedsel een (forse) stijging zien, onder meer vlees en vleeswaren (1,4 miljard euro omzet, groei van 40% ten opzichte van 2016) en houdbare producten, samengestelde maaltijden en overig (607 miljoen euro omzet, 16% groei). Kijkend naar marktaandeel binnen een productgroep, is het grootste marktaandeel weggelegd voor eieren: 37% van alle verkochte eieren was duurzaam. Toch daalde in 2017 de omzet van eieren met een duurzaamheidskeurmerk. Door de fipronilaffaire en de ophokplicht voor pluimvee was er vorig jaar minder aanbod van eieren met een duurzaamheidskeurmerk.

Lees ook
Beter leven keurmerk blijft groeien

Beter leven keurmerk blijft groeien

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien. Dat blijkt uit de jaarcijfers die 22 oktober werden gepubliceerd. Het betekent volgens de organisatie dat boeren hun dieren steeds diervriendelijker houden.

Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Als het aan de landbouwindustrie en de boeren ligt, wordt arbeidsintensief werk binnen een paar jaar door robots gedaan. Dat komt goed uit, want het is steeds lastiger om personeel te vinden voor dit type werk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit ontwikkelden hun ‘Robotti’.

Een kijkje in de fermentatiekeuken van WUR

Een kijkje in de fermentatiekeuken van WUR

In de voedselindustrie groeit de aandacht voor fermentatie sterk, mede door de clean label-trend. Dankzij fermentatietechnieken kun je uit de voeten met natuurlijke toevoegingen. De Biobased Products Innovation Plant in Wageningen helpt producenten met vragen rond voedselontwikkeling, onder meer over fermentatie. De consument kijkt steeds kritischer...