Omzet duurzaam sterk in de lift
De omzet van duurzame voeding in Nederlandse supermarkten zit sterk in de lift. In het eerste halfjaar van 2016 groeide de duurzame omzet met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei voor alle producten bedroeg 2,4 procent.
Dat meldt Distrifood. IRI onderzocht in opdracht van Monitor Keurmerken producten met één of meerdere van de keurmerken ASC, Beter Leven, Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, MSC, Rainforest Alliance, UTZ, LR en Milieukeur.
De 3 grootste keurmerken zijn Beter Leven, Biologisch en UTZ. Deze zijn in het eerste halfjaar van 2016 samen goed voor 80 procent van de totale omzet van producten met een keurmerk in supermarkten.
Varkens- en kippenvlees
Absoluut gezien behaalde Beter Leven de grootste groei. Dit komt vooral door het toegenomen aanbod aan vlees met 1-ster, en dan met name varkens- en kippenvlees.
Bij varkensvlees kwam die groei vooral doordat regulier varkensvlees werd vervangen door vlees met één ster. Ook de omzet van producten met 2 en 3 sterren steeg fors in het eerste halfjaar.
Vis ook duurzamer
Vis wordt eveneens steeds duurzamer. De omzet van vis met ASC- en MSC-keurmerk in de supermarkten groeide met 39 procent. Vooral de omzet in verse vis, zoals zalm, met een duurzaamheidslogo nam toe.
De groei komt vooral doordat supermarkten reguliere producten steeds vaker vervangen door duurzame alternatieven, waardoor dit aanbod uitgebreider wordt. Dit gebeurt mede door druk van actiegroepen.
Daarnaast is er bij consumenten een groeiend bewustzijn over wat ze op tafel zetten. Dierenwelzijn en de herkomst van de producten spelen daarbij een grote rol.
1,3 miljard euro
De totale omzet van verkochte producten met een keurmerk in supers bedroeg bijna 1,3 miljard euro tegenover iets meer dan 1 miljard in het eerste halfjaar van 2015.
Over het hele jaar 2015 bedroeg de omzet van duurzame producten bij supers ruim 2,1 miljard. Dat is 9,1 procent van de totale omzet in voeding in 2015.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier
Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.
Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd
BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.
270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten
Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.