Ondernemers eisen 3 ton terug van doorstart Sapfabriek

Acht ondernemers starten een rechtszaak om ruim drie ton terug te krijgen dat ze gestoken hebben in een doorstart van de failliete Sapfabriek. Volgens hen strandde de doorstart omdat eerder toegezegde subsidie van de provincie Gelderland uitbleef. Ook vinden ze dat de provincie en de regio FoodValley steken heeft laten vallen.

De acht gedupeerde ondernemers mogen hun geld terugvorderen door een rechtszaak te starten, blijkt uit een recente uitspraak van de Arnhemse rechter, meldt De Gelderlander.

De Sapfabriek

In leerbedrijf De Sapfabriek in Ede konden leerlingen die in het reguliere onderwijs niet konden functioneren, werk- en leerervaring opdoen. Ook zouden leerlingen van andere scholen er kunnen leren ondernemen.

Het bedrijf ging in 2012 echter failliet. Het bleek namelijk lastig om opdrachten uit het bedrijfsleven binnen te halen en om voldoende leerlingen de sappen te laten verkopen.

Subsidie toegezegd

De acht gedupeerden die een doorstart planden, proberen via de rechter hun investeringen in het leerbedrijf, ruim 300.000 euro, terug te krijgen. Deze 300.000 euro zou namelijk gedekt worden door een volgens hen toegezegde subsidie vanuit de provincie Gelderland, die er uiteindelijk niet kwam.

Over hoe dat kon gebeuren verschillen de betrokkenen bij de leerwerkfabriek onderling van mening. Er kwam alleen een voorschot via de Regio FoodValley. Ook over dit bedrag bestaat onenigheid.

De ondernemers hebben zich verenigd om de rechtszaak voor te bereiden. Ze willen dat de rechter onder meer burgemeester Van der Knaap hoort over zijn rol in het geheel.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

Ze is nog druk met de afronding van haar opleiding Food Commerce & Technology bij Hogeschool Inholland Amsterdam, maar nu al heeft Ashley Foekens een indrukwekkende staat van dienst. Het gezondere frikandelbroodje dat zij ontwikkelde tijdens haar stage bij Albert Heijn werd verkozen tot beste product van het jaar. Maar dat is niet alles. In haar laatste...

Ter Groene Poorte start met nieuw label FOOD ACADEMY

Ter Groene Poorte start met nieuw label FOOD ACADEMY

Op woensdag 1 maart 2023 is in de voedingsschool Ter Groene Poorte de nieuwe FOOD ACADEMY van start gegaan. Met FOOD ACADEMY gaat Ter Groene Poorte opleidingen en masterclasses organiseren die zich specifiek richten op een geïnteresseerd (vak)publiek en foodies die willen bijblijven met trends die vandaag spelen. Ook bedrijven die specifieke opleidingen...

Kijken, ruiken en proeven bij de FIA op Food Experience Day

Kijken, ruiken en proeven bij de FIA op Food Experience Day

Op zaterdag 28 januari zet de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen tussen 10.00 en 14.00 uur de deuren open voor iedereen die geïnteresseerd is in food en eens een kijkje wil nemen in dit bijzondere gebouw waar opleiden en praktijk naast en door elkaar lopen.