Onderzoek naar invloed volkoren op veerkracht

In Nederland start een onderzoek naar de gezondheidseffecten van volkorentarweproducten als brood en ontbijtgranen. De nieuwe 'Graandioos’-studie onderzoekt bij proefpersonen met name de ‘veerkracht’ van het menselijk lichaam.

Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Veerkracht gaat uit van effecten op gezondheid in de ‘schokabsorberende’ functie van het lichaam. Het komt erop neer dat hoe veerkrachtiger het menselijk lichaam kan omgaan met dagelijkse invloeden, hoe gezonder het is.

Voedingsstoffen in volkorentarwe, zoals mineralen, vitamines, voedingsvezels, polyfenolen en lipiden, ondersteunen bij het optimaal veerkrachtig kunnen functioneren.

16 weken lang

Een 50-tal deelnemers doet 16 weken lang mee aan de Graandioos- studie, zowel mannen als vrouwen, tussen de 45 en 70 jaar oud.

Een groep neemt dagelijks volkorentarwe producten, zoals sneetjes brood,  broodjes en ontbijtgranen. Een controlegroep eet dagelijks 'witte graanproducten'.

Stresstest

De proefpersonen worden aan het begin en aan het einde van het onderzoek blootgesteld aan een ‘stresstest’, waarmee een ‘fysiologische schok’ wordt toegebracht.

De stress voor het lichaam die hierdoor ontstaat (vooral voor het spijsverteringsysteem), is meetbaar in de reactie van diverse bloedwaarden.

Terugkeer naar basisstand

Onderzocht wordt de snelheid waarmee de bloedwaarden weer terugkeren naar de basisstand. Dit vormt een graadmeter voor de veerkracht van de studiedeelnemers.

Bij gezonde deelnemers wordt de basisstand sneller bereikt dan bij deelnemers met gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte of verhoogde bloeddruk, of een verstoord glucosemetabolisme of verstoorde leverfunctie.

10.000 dagelijkse porties

In totaal worden zo'n 10.000 dagelijkse porties volkorentarwe producten in meerdere bakdagen bij het NBC gebakken en geportioneerd. Alle portieverpakkingen zijn direct ingevroren op -25 °C om de versheid te garanderen.

De studie wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van TNO, Wageningen Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen, NBC, Cereal Partners Worldwide en Goodmills Innovation. Ook het Ministerie van Economische Zaken draagt bij aan het project.

Lees ook:

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

De industrialisering van de broodproductie heeft wezenlijk bijgedragen aan de verbetering van de voedselvoorziening. Aan het einde van de 19de eeuw at de Nederlander gemiddeld drie keer meer tarwebrood dan in het midden van de eeuw. In dezelfde periode steeg de levensverwachting met ruim tien jaar.  Samuel Sarphati (1813-1866) geniet onder Amsterdammers...

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden. Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten...