Onderzoek naar verbod op kortingsacties voor suikerdrankjes

frisdrank-pixabay

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) laat onderzoeken of het verbieden van kortingsacties op suikerhoudende dranken effect heeft op de suikerconsumptie. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

Blokhuis doet deze toezegging naar aanleiding van een petitie van het Diabetes Fonds. Daarin worden vooral zorgen geuit over de hoeveelheid suiker die kinderen binnenkrijgen, en werd specifiek gepleit voor een verbod op het aanbieden van korting op suikerhoudende dranken. Blokhuis heeft toegezegd de effectiviteit daarvan te laten onderzoeken.

Preventieakkoord

Om aandoeningen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl terug te dringen, sloot Blokhuis eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord. Daarin werden onder andere afspraken gemaakt met producenten om de hoeveelheid suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Blokhuis: “Het suikergehalte in producten aanpassen, portiegroottes verkleinen of een verschuiving in de verkoop naar minder suikerhoudende producten zijn manieren om het gestelde doel te bereiken. Sturing via kortingsacties is hierbij ook een mogelijkheid.”

Lees ook
Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten

Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten

Vier gezondheidsfondsen lieten onderzoek doen naar het aanbod van gezond voedsel in supermarkten. In 2018 spraken de supermarkten in het Nationaal Preventieakkoord af dat zij eten volgens de Schijf van Vijf zouden promoten. Het onderzoek concludeert dat er nog veel te verbeteren is op dit gebied

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid voert geen ‘suikertaks’ in. Het RIVM deed onderzoek naar de waarde van een verhoogde belasting op suikerhoudende dranken en concludeerde dat het een mogelijke maatregel is tegen overgewicht. De staatssecretaris vertrouwt echter op het Nationaal Preventieakkoord.

Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Drie op de 5 Nederlanders drinken meer dan 1 glas alcohol per dag. Daarmee voldoen ze niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.