Onderzoek naar verbod op kortingsacties voor suikerdrankjes

frisdrank-pixabay

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) laat onderzoeken of het verbieden van kortingsacties op suikerhoudende dranken effect heeft op de suikerconsumptie. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

Blokhuis doet deze toezegging naar aanleiding van een petitie van het Diabetes Fonds. Daarin worden vooral zorgen geuit over de hoeveelheid suiker die kinderen binnenkrijgen, en werd specifiek gepleit voor een verbod op het aanbieden van korting op suikerhoudende dranken. Blokhuis heeft toegezegd de effectiviteit daarvan te laten onderzoeken.

Preventieakkoord

Om aandoeningen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl terug te dringen, sloot Blokhuis eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord. Daarin werden onder andere afspraken gemaakt met producenten om de hoeveelheid suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Blokhuis: “Het suikergehalte in producten aanpassen, portiegroottes verkleinen of een verschuiving in de verkoop naar minder suikerhoudende producten zijn manieren om het gestelde doel te bereiken. Sturing via kortingsacties is hierbij ook een mogelijkheid.”

Lees ook
Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Drie op de 5 Nederlanders drinken meer dan 1 glas alcohol per dag. Daarmee voldoen ze niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Ministerie kiest voor Nutri-Score, maar stelt invoering uit

Ministerie kiest voor Nutri-Score, maar stelt invoering uit

Het hoge woord is eruit. Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Maar voordat het logo op de verpakkingen mag, wil Blokhuis dat het systeem beter afgestemd wordt op de Schijf van Vijf. Hiermee stelt hij de daadwerkelijke invoering van Nutri-Score...

‘Schreef Coca-Cola mee aan eigen publieke berisping door staatssecretaris?’

‘Schreef Coca-Cola mee aan eigen publieke berisping door staatssecretaris?’

Met die vraag stuurde foodwatch vandaag een persbericht de wereld in. De voedselwaakhond ontdekte dat de voedingsindustrie zelf de vinger had gehad in de kritiek van staatssecretaris Paul Blokhuis op Coca-Cola. De frisdrankfabrikant lanceerde in 2018 zijn eigen ENL-logo op de blikjes fris in de Nederlandse supermarkten. Reden voor een nieuwe petitie...