Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) laat onderzoeken of het verbieden van kortingsacties op suikerhoudende dranken effect heeft op de suikerconsumptie. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

Blokhuis doet deze toezegging naar aanleiding van een petitie van het Diabetes Fonds. Daarin worden vooral zorgen geuit over de hoeveelheid suiker die kinderen binnenkrijgen, en werd specifiek gepleit voor een verbod op het aanbieden van korting op suikerhoudende dranken. Blokhuis heeft toegezegd de effectiviteit daarvan te laten onderzoeken.

Preventieakkoord

Om aandoeningen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl terug te dringen, sloot Blokhuis eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord. Daarin werden onder andere afspraken gemaakt met producenten om de hoeveelheid suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Blokhuis: “Het suikergehalte in producten aanpassen, portiegroottes verkleinen of een verschuiving in de verkoop naar minder suikerhoudende producten zijn manieren om het gestelde doel te bereiken. Sturing via kortingsacties is hierbij ook een mogelijkheid.”

Altijd op de hoogte blijven?