Aigremont ontwikkelt palmvet in flakes

19 september 2014

Het Belgische Aigremont heeft palmvet in flakes ontwikkeld. Die zijn gemakkelijker te gebruiken, legt salesmanager Industry Benelux Frank Minne uit. Het bedrijf presenteerde het product 17 en 18 september tijdens de beurs Intrafood in Kortrijk.

De flakes worden onder meer gebruikt bij de productie van sauzen en pizza’s en voor brioche-achtige broden. In pizza’s wordt palmvet gebruikt in het deeg. Het zorgt daar voor een open kruimstructuur.

Met de flakes wordt voorzien in vragen uit de markt, stelt Minne. “Eerder werd het palmvet in blokken van 10 kilo aangeboden. Er moest dan eerst een deel van het blok afgesmolten of afgehakt worden. De flakes zijn ook veel gemakkelijker te doseren.”

De flakes hebben ook andere smelteigenschappen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verwerkt. Dat komt door de afwijkende samenstelling. De flakes bestaan uit geraffineerd palmvet in combinatie met stearine, een derivaat van palmolie van een hogere fractie. “We gebruiken geen geharde vetten, er zitten geen transvetten in”, legt Minne uit.

Dat voorheen grote blokken werden gemaakt hangt volgens hem samen met het gebruik van bestaande machines, die voor de productie van margarine zijn ontwikkeld. Voor de productie van de flakes wordt andere apparatuur gebruikt.

Lees ook:

Raps presenteert Coatec-coatings (19 september 2014)

E & R levert lichtere zonnebloemlecithine (19 september 2014)

DPS presenteert coatings en marinades (19 september 2014)

Altijd op de hoogte blijven?