Onderzoek & ontwikkeling
Bioprocess Pilot Facility

Voedingsmiddelenproducenten willen hun voedingsmiddelen liever niet direct van het laboratorium naar de productielijn brengen. Bij Bioprocess Pilot Facility (BPF) kunnen ze terecht voor een tussenstap. Deze proeffabriek test namelijk de productie van supplementen, intermediates en eindproducten en maakt proefbatches voor de verkoop. De proeffabriek is vijf jaar actief op de Biotech Campus Delft.

Bioprocess Pilot Facility

Voor veel klanten van de BPF is de pilotfabriek een welkome tussenstap om nieuwe producten of processen vanuit het laboratorium richting grootschalige productie te krijgen. Operations Manager Belinda de Winter vertelt: “Als je een proces opschaalt, werkt het lang niet altijd hetzelfde als op labschaal. Een praktijkvoorbeeld: als je een vaste stof en een vloeistof in een bekerglas mengt met een roervlo, kan dit prima gaan. Maar doe je hetzelfde in een tank met een roerwerk, dan kan het heel anders uitpakken. Soms mengt het dan niet goed of – zoals we hier weleens hadden – krijg je een onbedoelde schuimparty.”

FSSC 22000 keurmerk

Voor de productie van voedingsmiddelen gelden strenge wetten en regels. De Winter: “We wilden graag aan die regels voldoen, maar het is een beetje een kip-of-ei-verhaal. Om een keurmerk te halen moet je een klant hebben om tijdens een audit in de praktijk te bewijzen dat je aan de regels voldoet, maar de klant wil graag dat je het keurmerk al hebt.” Een klant wilde het proces samen met BPF ingaan en eind december kreeg het bedrijf het FSSC 22000 keurmerk voor aantoonbaar voedselveilig werken.

“Nu we dit keurmerk eenmaal in handen hebben, willen we meer. Nog dit jaar willen we gaan voor het certificaat voor koosjer en halal. Dat vergroot onze marktmogelijkheden nog verder”, zegt De Winter tot besluit.

Meer weten over Bioprocess Pilot Factory? Lees het complete artikel in EVMI nummer 4 – juni 2018. Nog geen abonnement? Sluit hier een abonnement af of vraag gratis twee proefnummers aan.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *