Fabrikant plant nog te veel op papier

9 november 2006

Voedingsmiddelenfabrikanten gebruiken nog te vaak papieren methodes en spreadsheets voor planning en forecasting. Dat blijkt uit onderzoek van Lawson Software. Volgens Lawson managen zij hun supply chain hierdoor niet optimaal.

Het onderzoek werd gehouden onder tweehonderd grote bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Voedingsmiddelenbedrijven uit Europa lopen voorop als het gaat om de aanwezigheid van planningsoftware voor verkoop, forecasting en planning. 58 procent maakt hiervan gebruik, tegenover 21 procent in Australië/Nieuw-Zeeland en 13 procent in Azië.

Toch maakt 21 procent van de bedrijven in Europa ook nog gebruik van spreadsheets voor productieplanning en 30 procent voor forecasting. In Europa gebruikt 1 procent uitsluitend de papieren methode.

Voedingsmiddelenfabrikanten hebben volgens Lawson mede door deze werkmethoden regelmatig te maken met verkeerde voorspellingen. Dit leidt tot over- of onderproductie, met als gevolg voorraadoverschotten of juist lege schappen in de winkels.

Altijd op de hoogte blijven?