Onderzoek & ontwikkeling

Industrie haalt target zoutreductie niet

Industrie haalt target zoutreductie niet

RIJSWIJK – De Nederlandse levensmiddelenindustrie is er niet in geslaagd de doelstellingen voor zoutreductie te halen.

De verlaging van het zoutgehalte bleef steken op 10 procent, terwijl dat volgens het FNLI Actieplan zoutverlaging uit november 2008 gemiddeld 12 procent had moeten zijn.

De FNLI vindt het jammer dat de gezamenlijke inspanning nog niet heeft geresulteerd in het behalen van het beoogde resultaat. Toch spreekt de branchevereniging van een forse stap. "Veel bedrijven hebben behoorlijk wat werk verzet. Een groot aantal productcategorieën behaalde de reductiedoelstelling of overtroffen deze.  Broodvervangers, koek en banket, frituur & vleessnacks, salades, groentenconserven, bak- en braadproducten, ontbijtgranen en smeltkaas bereikten hun doelstelling."

Brood en kaas
"Bij brood en kaas werden substantiële reducties van respectievelijk 10 procent en 14 procent behaald. Gezien het belang van deze producten bij zoutvermindering werd hiermee een belangrijke bijdrage aan de totale reductie geleverd."

De FNLI nuanceert het niet halen van de doelstelling. "Recente ontwikkelingen geven zicht op een goed vervolg. Zo heeft een aantal grote fabrikanten pas in 2010 verminderingen doorgevoerd die nog niet in de resultaten zijn opgenomen."

Tweede fase
De FNLI gaat met de betrokken sectoren, en specifiek daar waar de doelstellingen nog niet zijn behaald, afspraken maken over doelstellingen voor de komende jaren. Die worden voor eind 2010 bekendgemaakt.

Lees ook:
‘Zoutreductie is slappe hap’ (12 augustus 2010)

Ontbijtgranen in top zoutreductie (12 augustus 2010)

Voedingscentrum: industrie goed op weg (12 augustus 2010)

Overheid moet zoutreductie verplichten (14 juni 2010)

‘Blikgroente bevat te veel zout’ (26 april 2010)

‘Zoutreductie biedt kansen’ (23 april 2010)

Zie ook:
Dossier zout en zoutreductie

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *