Katoenzaad geschikt voor consumptie

22 november 2006

DALLAS - Amerikaanse wetenschappers aan de Texas A & M University hebben via genetische modificatie katoenplanten ontwikkeld waarvan het zaad geschikt is voor menselijke consumptie.

Het zaad van conventionele katoenplanten is niet geschikt voor menselijke consumptie omdat het de giftige afweerstof gossypol bevat.

De biotechnologen hebben via RNA-interferentie het sleutelgen voor de vorming van de gifstof lamgelegd. Hierdoor bevat het eiwitrijke zaad zo weinig van de toxische stof dat het geschikt is voor humane consumptie.
Wereldwijd produceert de katoenteelt jaarlijks 44 miljoen ton katoenzaad als restafval. Als dat zaad vrij zou zijn van gif, zou het volgens de onderzoekers ieder jaar de eiwitbehoefte van 500 miljoen ondervoede mensen kunnen bijspijkeren.

De medewerkers van het instituut voor plant-genomics en biotechnologie van de universiteit hebben over hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences

Lees het abstract

Lees ook:
FAO: 'Voedseltekorten in minstens 40 landen' (10 oktober 2006)

Altijd op de hoogte blijven?