Onderzoek & ontwikkeling

Ontbijtgranen in top zoutreductie

Ontbijtgranen in top zoutreductie

RIJSWIJK – Het zout in ontbijtgranen is verminderd met 23 procent. Dat is 8 procent meer dan in het Actieplan Zoutreductie was vastgelegd.

Dat blijkt uit gegevens die de FNLI heeft bekendgemaakt. De totale zoutreductie kwam uit op 10 procent, 2 procent minder dan in het Actieplan Zoutereductie was afgesproken.

De categorie salades deed het nog beter. Het zout moest worden beperkt met 10 procent, maar dat is 31 procent geworden.

Bij smeerkaas ging er 18 procent zout uit het product, een 8 procent hogere reductie dat afgesproken. Bij groentenconserven werd 6 procent meer zout uit het product gehaald dan waarop de sector zich had vastgelegd (beoogde reductie 10 procent, geraliseerd 16 procent).

Tafelzuur
Slechter dan afgesproken deed de categorie hartige droge snacks en noten het met 9 procent minder zout, terwijl 15 was afgesproken. Bij tafelzuur, waar een vermindering met 15 procent was overeengekomen, werd zelfs helemaal geen zout uit het product gehaald.


Bron: FNLI

De percentages zijn gebaseerd op monitoringgegevens die zijn verzameld door de FNLI-leden, samen verantwoordelijk voor circa 75 procent de Nederlandse voeding. Als uitgangspunt zijn de natriumgehalten genomen zoals vermeld in de NEVO-tabel 2006 en data van de sector.

Bij de berekening van het uiteindelijke reductiepercentage is rekening gehouden met de bijdrage die elke productgroep levert aan de natriumconsumptie in Nederland. Daarvoor zijn gegevens uit de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) 1998 gehanteerd.

Lees ook:
Industrie haalt target zoutreductie niet (12 augustus 2010)

Voedingscentrum: industrie goed op weg (12 augustus 2010)

‘Zoutreductie is slappe hap’ (12 augustus 2010)

Overheid moet zoutreductie verplichten (14 juni 2010)

‘Blikgroente bevat te veel zout’ (26 april 2010)

‘Zoutreductie biedt kansen’ (23 april 2010)

Zie ook:
Dossier zout en zoutreductie

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *