Marketing

Plus introduceert duurzaam gekweekte Omegabaars

Omegabaars

Supermarktketen Plus gaat duurzaam gekweekte baars verkopen, de zogenaamde Omegabaars. De ecologische viskwekerij Aqua4C uit het Belgische Kruishoutem kweekt de vis.

Kweker Aqua4C werkt op alle fronten aan duurzaamheid. De Omegabaars zwemt in kweekbakken gevuld met hemelwater en eten uitsluitend plantaardig voer uit de regio. Vismeel en -olie of grondstoffen van overzee staan niet op het menu van de baars. De vis is bovendien vrij van antibiotica.

Het afvalwater van de vissen wordt extra gezuiverd in een rietveld en wordt schoon teruggeven aan de natuur of kan als meststof dienen voor de tomaten van de naastgelegen tomatenkweker. Aqua4C verwarmt het water voor de vissen met de restwarmte van de kassen waar de tomaten groeien. Tot slot zijn relatief weinig transportkilometers nodig om de vis naar de Plus supermarkten te krijgen.

Stijn Van Hoestenberghe, bioloog en oprichter van Aqua4C: “De vis smaakt goed en is door zijn stevige structuur makkelijk te bereiden. Je kunt hem bakken, braden en zelfs rauw eten. Daarnaast is de vis rijk aan Omega 3-vetzuren; 100 gram gefileerde Omegabaars bevat ruim 2 gram Omega 3-vetzuren. Dat is vergelijkbaar met makreel en significant meer dan andere witvis, zoals tilapia die bijvoorbeeld maar 0,1 gram Omega 3-vetzuren bevat.”

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *