Onderzoek & ontwikkeling

Restaurant met 3D-geprinte gerechten

evmi-kipprint2

Het eerste Nederlandse 3D-foodprinting pop-up restaurant heeft in Venlo een vijfgangendiner van 3D-geprinte gerechten geserveerd. Het ging om voorgerechten, desserts en een hoofdgerecht met aardappel, groenten en vlees. Ook de meubels, borden en bestek, lampen en verdere aankleding kwamen uit de printer.

Het diner is eenmalig geserveerd voor slechts zes VIP’s. Meer was niet mogelijk, omdat er, volgens organisator byFlow, simpelweg maar zes printers waren. Het is georganiseerd na afloop van de 3D Food Printing Conference in Venlo.

Chefkok Mateo Blanch (van restaurant La Boscana bij Barcelona) had een menu geprepareerd met onder meer olijfoliekaviaar, van olijven en roodwier agar-agar als bindmiddel, dat als bolletjes uit de printer kwam.

Kip uit de printer

Topstuk was de kip met kruiden die in een geometrische vorm is geprint (zie foto). DPS/Dutch Protein & Services leverde de grondstof vacuüm aan. “Het bestaat voor 90 procent uit kipfilet met verder kruiden en ingrediënten voor binding en stabilisering, en een beetje water”, vertelde DPS-directeur Jan-Christoph Driessen tegen vakblad EVMI. Het is voor het bedrijf een echte primeur.

De vorm wordt geprint op een warmhoudplaat om te garen en kan daarna verder worden verwerkt, bijvoorbeeld in de oven. Volgens Blanch heeft het na het printen nog steeds de smaak, bite en textuur van kippenvlees.

Het Nederlandse byFlow heeft in februari 2015 de eerste foodprinter op de markt gebracht. De printer kan eetbare materialen zoals chocolade, koek- en cakebeslag, taartdecoraties, maar ook hummus, kaas en zelfs vlees via een nozzle printen.

Reizend restaurant

Het Food Ink. Restaurant met de byFlow printers gaat na deze bijeenkomst de wereld door. Zo komt het pop-up restaurant nog in onder meer Dubai, Seoul, Rome, Parijs, Las Vegas, Toronto, Berlijn en Singapore.

Geprint voedsel kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van customized en gepersonaliseerd food, toegespitst op de individuele persoon, bleek tijdens de conferentie. Te denken valt ook aan producten voor mensen met slikproblemen, zoals geprinte wortels die de vorm en smaak van echte wortel hebben.

Zout-, vet-, suikervermindering

Verder liggen er mogelijkheden voor zout-, vet- en suikervermindering, door deze ingrediënten bijvoorbeeld wat meer aan de oppervlakte van het product aan te brengen. De smaakbeleving (zout, zoet of romig) blijft dan hetzelfde, terwijl het product als geheel toch minder zout, suiker of ver bevat.

Daarnaast maakt het gedecentraliseerde, toegespitste productie mogelijk, zelfs bij consumenten thuis, met minder verspilling. Dit omdat op aanvraag en precies in op dat moment benodigde hoeveelheden (zelfs met op de persoon aangepaste samenstellingen) kan worden geprint.

Geitenkaasvaas

En natuurlijk is er ook voor gimmicks een markt, zoals een koekje met je eigen gezicht, cake met op iedere plak als dwarsdoorsnede een andere chocolade-print, of geitenkaas, geprint als vaasje (gedemonstreerd op de stand van Printcheese)

Meer over de 3D Food Printing Conference in het komende nummer van vakblad EVMI. Deze ligt op 3 mei bij abonnees op de mat.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *