Vorige week liet minister Schouten van Landbouw in een interview met de Volkskrant los dat zij wel ruimte zou willen voor experimenten met CRISPR-Cas. Maar is er kans dat die ruimte er komt?

Minister Schouten zei eigenlijk niets nieuws toen zij toegaf wel ruimte te willen voor experimenten met de genetische veredelingstechniek CRISPR-Cas, waarmee kwetsbaarheden uit het DNA van planten worden geknipt. In het regeerakkoord stond namelijk al dat dat Nederland zich gaat inzetten voor toelating en toepassing van dit soort nieuwe veredelingstechnieken. Een positieve boodschap voor telers en wetenschappers, die een achterstand ten opzichte van regio’s met minder strenge wetten vrezen. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit reageerden desgevraagd natuurlijk positief op het sentiment van Schouten. Maar het is de vraag of de woorden van het kabinet meer zijn dan een hart onder de riem.

Geen speelruimte voor CRISPR-Cas

Zo zegt ook jurist Kai Purnhagen van de Wageningen Universiteit dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie geen ruimte biedt voor experimenten met genetische veredeling. Daar werd afgelopen zomer besloten dat CRISPR-Cas onder de strenge gmo-regels valt. Dat maakt nieuwe toepassingen van de techniek in Europa vrijwel onmogelijk. Voordat onderzoekers ermee aan de slag kunnen moet de wet worden versoepeld, een lang en ingewikkeld proces. Intussen zou Nederland het Europese Hof kunnen vragen om een uitzondering te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Maar dat brengt toepassing van de veredelde gewassen niet dichterbij.

Weinig actie

Nederland is niet de enige lidstaat die positief staat tegenover CRISPR-Cas. Ook de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner wil de discussie aangaan. Toch heeft Schouten het onderwerp in Europa nog niet aangekaart, ondanks de beloften die in het regeerakkoord staan. Bedrijven die zich bezig houden met onderzoek op dit gebied zullen een aanpassing van de wet dan ook niet afwachten. Partijen als HZPC overwegen inmiddels een deel van hun genetische onderzoek naar landen als Amerika te verhuizen.

Altijd op de hoogte blijven?