Onderzoek & ontwikkeling
Bijlmerbajes
Foto: Wikimedia

Een innovatief, hip en doordacht plan voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes moet Amsterdammers uitnodigen zich actief te interesseren voor de productie van gezond en duurzaam voedsel. Veertien internationale studententeams strijden daarvoor om de eerste prijs bij de Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’. Zij leveren inspiratie voor de nieuw opgezette Bijlmerbajes en het Bajes Kwartier met een ontwerp voor een duurzame verticale boerderij, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staat. 28 augustus presenteren de teams hun plannen.

Verticale boerderij in Bijlmerbajes

Om hun duurzaamheidsambities te realiseren en een bijdrage te leveren aan gezonder en langer leven, kijken zo’n tien partijen die betrokken zijn bij de herontwikkeling van het Bajes Kwartier met grote interesse uit naar de concepten, ontwerpen en innovaties van de studententeams. Omdat er kennis en creativiteit vanuit tien verschillende landen en veertig universiteiten worden samengebracht zien zij het winnende ontwerp, maar zeker ook de overige inzendingen, als een buitengewoon interessante inspiratiebron voor de nieuwe inrichting van het Bajes Kwartier. Dat geldt tevens voor toekomstige (her)ontwikkelingsprojecten elders.

Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. wil het Bajes Kwartier omtoveren tot een nieuwe, energieneutrale wijk. Een voorbeeldwijk met een deel van de voormalige Bijlmerbajes, de zogeheten ‘Vrouwentoren’, als groene toren met verticaal park en verticale landbouw, waarbij gezondheid en welzijn van bewoners en gebruikers voorop staan.

De presentaties

De presentaties (7 minuten per team, inclusief Q&A met de juryleden) vinden plaats tussen 14:00 en 16:00 uur op Wageningen Campus, gebouw Orion, gebouwnummer 103, Waaierzaal. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Voor de publieksprijs kan van 6 tot 27 augustus gestemd worden, via www.greenhousechallengefinalists.nl. Het winnende team ontvangt €10.000. De jury bestaat uit Nona Yehia (Vertical Harvest, GYDE), Beatrix Alsanius (Swedish University of Agricultural Sciences), Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa architecten), Michiel Klompenhouwer (Rabobank) en wordt voorgezeten door Aart Oxenaar van de Gemeente Amsterdam.

Nona Yehia

Jurylid Nona Yehia is een Amerikaanse architecte en haar autistische broer heeft haar geinspireerd om een vertical farm te ontwerpen en te realiseren: Vertical Harvest. Zij heeft een succesvol verdienmodel neergezet, en is doing good while doing well. De vertical farm is grotendeels voorzien van Nederlandse technologie. Naast jurylid is zij tevens facilitator van de inhoudelijke sessie in de ochtend, om 11.30 u: ‘Architecture beyond the artist impression’, over de rol van architectuur in het stimuleren van een gezonde levensstijl en sociale cohesie.

De Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’ is opgezet door Wageningen University & Research in samenwerking met Rabobank’s Banking for Food Inspiration Center, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Klasmann-Deilmann, Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. (een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn) en FABRICations.

*Foto: Bijlmerbajes, Wikimedia

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *